CNN: Extrémní vedra ohrožují olympijské hry. Některá města je nebudou moct pořádat

Rostoucí teploty mohou ohrozit konání letních olympijských her. Například v roce 2050 budou hodnoty v některých městech dosahovat tak vysokých čísel, že v nich nebude bezpečné olympiádu uspořádat. V úvahu připadají pro konání i jiné měsíce než dosud či například přesun do vyšších poloh, píše CNN.

Slavnostní zahájení třiatřicátých olympijských her v Paříži provázel silný déšť. V průběhu soutěží pak sportovce trápilo úmorné vedro, kdy teploty dosahovaly až 35 stupňů. Extrémní horko je pro vrcholové sportovce stále větší hrozbou a případy vyčerpání z horka a úpalu jsou stále častější, připomněla CNN. Vedrem jsou navíc ohroženi i diváci, a to zejména ti, kteří přiletí z chladnějších klimatických oblastí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Paříž se rozloučila s olympijskými hrami. Za čtyři roky bude na řadě „Město andělů“

CNN dále uvádí na základě dat analýzy údajů neziskové skupiny CarbonPlan, která se zaměřuje na klimatické vědy, že většina světových měst nebude v příštích desetiletích schopna hostit letní olympijské hry kvůli překročení hranice bezpečného vlhkého tepla.

Roli v tomto případě hraje takzvaný tepelný stres, kdy se tělo nezvládne ochladit, jeho teplota se posléze zvyšuje na nebezpečnou úroveň a klíčové orgány mohou zkolabovat. Skupina CarbonPlan zjistila, že do roku 2050 by tepelný stres v téměř všech městech ve východní části USA výrazně překročil hranici 27,8 stupně Celsia, při jejímž překročení odborníci doporučují zrušit sportovní akce.

Pořádání letních olympijských her v těchto městech by tak pro sportovce představovalo obrovské zdravotní riziko. Supervlhké státy kolem Mexického zálivu, od Floridy až po východní polovinu Texasu, budou mimo hru. Olympiáda, která se konala v roce 1996 v Atlantě, by v roce 2050 jednoduše nebyla možná. Vysoko nad limitem by byla také velká část východní Číny, včetně Pekingu a Šanghaje, stejně jako Hongkong a oblasti jihovýchodní Asie.

Stále častěji proto zaznívají názory, aby se letní olympijské hry nekryly s vrcholem veder. V Sydney, kde je největší horko v zimních měsících, se Hry v roce 2000 konaly v září a říjnu. Brazilské Rio de Janeiro pak olympiádu v roce 2016 uspořádalo v srpnu, kdy se tamní teploty pohybují v průměru kolem 21 stupňů. Města v severozápadní Evropě – jako Londýn, Oslo a Stockholm – se mohou stát pro tuto akci atraktivnějšími, zatímco středomořská města – včetně Palerma na Sicílii a španělské Sevilly – se dostávají za hranici snesitelného. Se zvýšením globálních teplot by se mohla stát zajímavými také vysoko položená jihoamerická města.

Kde budou hry v roce 2036?

Příští letní olympijské hry se budou konat v Los Angeles, městě, jehož teplotu mírní chladný Tichý oceán. Hry v roce 2032 se budou konat v severoaustralském státě Queensland ve městě Brisbane na konci července. Tou dobou je v Austrálii zima.

Zájem o pořádání letních olympijských her v roce 2036 projevilo více než 10 zemí. Pouze šest z nich ale své nabídky zveřejnilo oficiálně. Indie nabízí Ahmedábád, Indonésie své nově budované hlavní město Nusantara. Katar předložil Dauhá a Turecko Istanbul. Svá hlavní města nabízí také Polsko (Varšava) a Chile (Santiago). V polovině z těchto měst by ale mohly panovat nebezpečně vysoké teploty.

„Ve velké části světa se nejhorší vedra v roce bohužel shodují s obdobím, kdy se obvykle konají letní olympijské hry. A horko by skutečně mohlo představovat významné riziko v zemích, které se ucházejí o pořádání olympijských her v roce 2036,“ uvedla pro CNN klimatoložka ze společnosti CarbonPlan Oriana Chegwiddenová. Dodala, že pokud by tyto lokality byly vybrány, rizika horka by bylo možné snížit pomocí několika jednoduchých opatření. „Pořadatelé by je například mohli zmírnit tím, že by akce začínaly mimo nejteplejší období nebo že by se konaly v noci či brzy ráno, kdy je chladněji,“ sdělila Chegwiddenová.

Zatím nejteplejší olympijské hry byly ty v Tokiu v roce 2021 (o rok odložené kvůli pandemii koronaviru, pozn. red.). Tepelný stres vystřelil daleko za bezpečnou hranici a přesáhl 31,6 stupně. Zhruba 1 ze 100 sportovců trpěl v Tokiu nemocemi z horka.

Pořadatelé se snaží na extrémní podmínky reagovat. Například, když bylo v Japonsku jasné, že hlavní město, hustě zastavěné mrakodrapy, které zadržují městské horko, zasáhne vlna veder, přesunuli organizátoři maraton a pěší závody do chladnějšího, hornatého Sappora.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Olympiáda v Paříži je ekonomické fiasko, míní Kovanda. Příjmy srazila i bezpečnostní opatření

Tagy: