Vystrčil: Prezident ve volbách někomu jednoznačně fandí a svému favoritovi pomáhá

PARTIE Terezie Tománkové 24.1.2021

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v nedělní Partii Terezie Tománkové uvedl, že prezident Miloš Zeman svým výrokem o tom, že příští vládu bude sestavovat nejsilnější strana, pomáhá hnutí ANO. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) doplnil, že každý prezident někomu fandí a každý někomu fandit může.

„Prezident ve volbách jednoznačně někomu fandí. Bylo by podivuhodné, kdyby svému favoritovi nepomáhal,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil k vyjádření Miloše Zemana, že vítězem voleb je strana s největším počtem mandátů, nikoli koalice.

Tuhle tezi nevyvracel ani Vondráček. „Je to takový testovací výstřel. Jestli nám pan prezident fandí? Každý prezident někomu fandí, každý má nějaký názor. Zařídí se podle výsledků voleb,“ uvedl předseda Sněmovny. „Vlastností koalicí je to, že se rozpadají. To, co říká prezident, má racionální jádro. Každá koalice je sňatkem z rozumu,“ dodal.

Incident ve Sněmovně

Oba ústavní činitelé se vyjádřili také k incidentu, který se v týdnu odehrál v Poslanecké sněmovně. „Je to vizitka nás všech, musíme si udělat ve Sněmovně pořádek,“ řekl předseda dolní komory parlamentu Radek Vondráček k potyčce mezi poslanci. „Chtěl jsem etický kodex pro Sněmovnu, ale hodili mi ho na hlavu,“ dodal.

Podobně hovořil také Vystrčil. „To, co udělal Volný, bohužel určitou skupinu voličů oslovuje. Měli bychom při jednání prosazovat kulturu, kde je takové jednání nemyslitelné,“ uvedl Vystrčil. „Společnost zhrubla a premiér i prezident k tomu přispěli. Inspirují ostatní, aby je napodobovali,“ dodal.

Události v Rusku

Politici hovořili také o aktuálních událostech v Rusku. „Režim, který se bojí vlastních občanů, je odsouzeníhodný. Doufám, že naši ústavní činitelé tak učiní. Pokud se máme reprezentovat jako země, která hájí mezinárodní práva, uvítal bych, kdyby se vyjádřil prezident,“ řekl k zatýkání na protestech v Rusku předseda Senátu Miloš Vystrčil. „V Rusku jsou porušována lidská práva a svobody, a pokud nebudeme reagovat, znamená to, že je dáváme na druhou kolej a jde nám více o ropu,“ dodal.

Rozhovor Terezie Tománkové s Milošem Vystrčilem a Radkem Vondráčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: