Vyzula: Blatný skočil do vlaku, který jede šílenou rychlostí. Situace je katastrofická

Rostislav Vyzula

K věci 29.10.2020

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný podle poslance hnutí ANO a přednosty Kliniky komplexní onkologické péče Rostislava Vyzuly naskočil do rozjetého vlaku, který se řítí šílenou rychlostí. Měl by zvýšit důvěryhodnost, uklidnit společnost a pomoct mu může také maximální transparentnost. Poslanec v pořadu K věci na CNN Prima NEWS také uznal, že vláda při epidemii usnula na vavřínech a situace v České republice je momentálně katastrofální.

„Blatný skočil do rozjetého vlaku, který se řítí šílenou rychlostí. To nejdůležitější, co by teď měl udělat, je zvýšit důvěryhodnost. Poslední dny se ve společnosti objevují názory, které popírají existenci epidemie, záležitosti důležitých hygienických kroků a testování. To je potřeba zvrátit. Jedná se o nebezpečné podhoubí, které by mohlo vyústit v nezvládnutí celé situace. A to si nemůžeme dovolit,“ uvedl Vyzula.

Ten sledoval celou tiskovou konferenci, kdy premiér Babiš jmenoval Blatného do funkce. Ministr se podle poslance uvedl velmi dobře. „Měl zásadní projev. Také si myslím, že je potřeba celou situaci zvláště zklidnit, dodat lidem naději a důvěru v to, co vláda a ministerstvo zdravotnictví dělají. Blatný to nebude mít jednoduché, ale věřím, že mu bude řada lidí pomáhat. I já ve Sněmovně nebo ve zdravotnickém výboru pomohu, co to půjde,“ slíbil přednosta Kliniky komplexní onkologické péče.

Politolog Jan Kubáček říká, že přijetím pozice ministra zdravotnictví v této době, se Blatný přinejmenším projevuje jako „velmi odvážný člověk“. „Tím, že je z oboru, tak si musí uvědomovat, že přichází do velmi složitého období, a že je tak trochu sebevrahem, protože ho čekají jenom nepříjemná rozhodnutí. Jak v oblasti situace koronavirové pandemie a toho, že to nejhorší nás teprve čeká, tak posléze toho ekonomického koronaviru,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Kubáček.

Na Blatném jej zaujalo, že se při svém nástupu do funkce oháněl daty a že bude zajímavé jej sledovat. „Přinejmenším ho bude velmi příjemné sledovat, pokud bude dávat velký důraz na srozumitelnost, bude to podávat vlídně, nebude strašit lidi, nebudeme číst každý den, že se možná nějak rozhodne a ideálně bude rozhodovat vždy s odstupem, aby se lidé měli šanci připravit,“ doplnil politolog ve vysílání 360° Pavlíny Wolfové.

Blatný by měl denně vysvětlovat účel opatření

Vyzula také zmínil myšlenku masivního testování, se kterou přišel exministr Roman Prymula. „Testování maximálně potřebujeme, ale není jednoduché z organizačního hlediska. Celý proces se musí zajistit nejen přes praktické lékaře, ale i jinak. To bude vyžadovat hodně práce,“ podotkl Vyzula s tím, že by nový ministr zdravotnictví měl podpořit i elektronickou roušku, kterou si lidé mají stáhnout do telefonů.

Současná opatření proti koronaviru by poslanec neměnil. „Způsobilo by to jen zmatek. Naopak bych se snažil, aby je lidé dodržovali. Blatný by měl denně vysvětlovat, proč jsou opatření prováděna. PR ministra by mělo spolupracovat s médii a vytvořit vzdělávací shoty, proč k tomu dochází. Třeba večer nebo v podvečer, kdy se na média dívá nejvíce lidí,“ navrhl Vyzula s tím, že ministrovi může pomoci maximální transparentnost.

Dat a informací k vysvětlování účelu opatření má vláda podle Vyzuly dost. „Jako poslanci dostáváme podrobné informace, rozbory, které dělá ÚZIS pod vedením profesora Duška. Můžeme z toho leccos vyvodit. Není tam všechno a jsou to v podstatě jen čísla. Pouze těmi se ale nemůžeme zabývat. Například zákaz nočního vycházení podle mě není z důvodu čísel, ale proto, že lidé nedodržovali hygienická opatření. Potřebujeme i kvalitativní, nejen kvantitativní informace, co k tomu vedlo,“ vysvětlil.

Situace se bude opakovat, dokud nebude vakcína

Lidé by podle Vyzuly k situaci ale měli přistupovat komplexně. „Tříčtvrtinovým lockdownem pravděpodobně srazíme reprodukční číslo pod jedna, to ale neznamená, že jsme celkově vyhráli. Pak na měsíc rozvolníme a znovu dojde ke zhoršení situace. To bude dokola, dokud nebude vakcína nebo lék,“ upozornil onkolog.

Ten už se dříve vyjádřil, že nechápe, proč Babiš na post nového ministra zvolil nestraníka, a ne poslance. Připomněl, že jen v hnutí ANO je devět lékařů a ministr by měl mít politické zkušenosti. „Být ministrem neznamená být jen odborníkem, ale i manažerem, politikem, tak trochu právníkem a ekonomem. Umět to celé dobře zmanažerovat. Pana Blatného neznám, třeba je toho schopen. Každopádně obdivuji, že do toho takto vstoupil, ale mohlo by to být problémem,“ upozornil poslanec s tím, že premiér jako hlavní dirigent orchestru má právo si rozhodnout tak, jak uzná za vhodné.

Vláda usnula na vavřínech

Vyzula zároveň uznal, že vláda v létě usnula na vavřínech. „Přes léto byla situace velice klidná, všichni si přáli, aby dobře proběhly prázdniny a dovolené. Stalo se. Mohli jsme reagovat dříve v září. Asi by nárůsty nebyly tak velké, ale pokud opatření budou fungovat, věřím, že to zvládneme. Lůžek je dostatek a může být i více. Tvoří se záložní nemocnice,“ uvedl.

Také dodal, že až se situace stabilizuje, tak se určitě bude znovu rekapitulovat a hodnotit. „Opozice se na to těší. Vidím to jako správný krok, bude to nutné provést. Teď je ale těžké mluvit o tom, co se udělalo špatně a co dobře. V okolních zemích je také situace špatná, u nás je však opravdu katastrofická,“ uznal Vyzula a doplnil, že o členství v hnutí ANO znovu nepožádá, protože ho zklamalo.

Rozhovor Marie Bastlové s Rostislavem Vyzulou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: