Kdo je nový ministr Jan Blatný? Odborník a primář, který zakazoval návštěvy dětí

Jan Blatný

Blatný novým ministrem

Novým ministrem zdravotnictví stal dosavadní náměstek Fakultní nemocnice Brno a lékař Jan Blatný. Ve čtvrtek jej jmenoval prezident Miloš Zeman. Blatný ve funkci nahradil jiného lékaře – epidemiologa Romana Prymulu (za ANO).

Pro širokou veřejnost byl Blatný dosud téměř neznámou osobou. Po skandálu Romana Prymuly se spíše spekulovalo o řediteli FN Motol Miloslavu Ludvíkovi, náměstkovi na ministerstvu zdravotnictví Aleksim Šedovi či o některém z dalších ředitelů nemocnic, přičemž někteří skutečně nabídku vést resort dostali, ale odmítli ji. Nakonec se funkce ministra zdravotnictví ujal právě Blatný.

Poslanec Vlastimil Válek (TOP 09) Blatného zná ze společného působení v brněnské nemocnici. Že premiér Andrej Babiš (ANO) ukázal právě na něj, označil Válek za překvapivé. „Pokud vím, tak nikdy neměl s politikou nic společného, ani s ministerstvem zdravotnictví. Takže mě to velmi překvapilo, netušil jsem, že by měl takové ambice,“ řekl Válek pro CNN Prima NEWS s tím, že by očekával spíš volbu některého z lékařů-poslanců z hnutí ANO.

Zmínil například předsedkyni výboru pro zdravotnictví Věru Adámkovou, bývalého ředitele Nemocnice Břeclav Miloslava Janulíka, či Rostislava Vyzulu s Jiřím Maškem. Všichni totiž mají coby poslanci a členové hnutí ANO podle Válka informace přímo „z první ruky“ a po celou dobu se v problematice pohybují. Vzhledem k důvodům konce Prymuly a jeho předchůdce Adama Vojtěcha (za ANO) pak Válek dedukuje, že premiér není nespokojen se směřováním ministerstva.

Otázkou nyní bude, zda se Blatný kromě opatření proti koronaviru bude soustředit i na plnění politiky hnutí ANO, které jej do vlády nominuje. „Bezesporu má obří výhodu v tom, že přesně ví, jak ta opatření ministerstva reálně fungují, protože to zažívá dnes a denně ve druhé největší nemocnici v republice,“ dodal zároveň Válek CNN Prima NEWS. On sám navíc Blatného označil za slušného, pracovitého a korektního člověka, který je odborníkem ve své specializaci, tedy dětské hematologii.

Richterová připomíná kontroverzi, Rakušan nabízí pomoc

K výběru Blatného má výhrady 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Jeho volbou totiž Babiš nepostupuje příliš citlivě.

Připomněla k tomu situaci z jara, kdy Blatný zamítl návštěvy rodičů u dětských pacientů v Dětské nemocnici při FN Brno. Richterová však zároveň uznává Blatného odborné kvality. „Současně je to respektovaná osobnost bez značných morálních škraloupů. Stejně tak má i výborné zahraniční zkušenosti a kontakty,“ doplnila Richterová pro CNN Prima NEWS.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan pro CNN Prima NEWS uvedl, že Babišovi se „doposud personální politika nedařila“, ale že snad Blatný přesvědčí o své odbornosti a půjde na rozdíl od Prymuly veřejnosti příkladem. „My jsme připraveni mu nabídnout pomocnou ruku, poskytnout naše zkušenosti i odborníky z oblasti zdravotnictví, pokud o to bude stát,“ sdělil redakci Rakušan s tím, že Blatný před sebou nebude mít jednoduchou úlohu.

Exministr Němeček: Lékařská praxe je jen 20 % úspěchu

Předseda SPD Tomio Okamura považuje Blatného za „politicky velkou neznámou“. Sebevětší hematologická odbornost není automatickou kvalifikací na ministra. To jsou organizační schopnosti a schopnost umět naslouchat odborníkům, a vybírat ta nejlepší opatření,“ uvedl Okamura pro CNN Prima NEWS a doplnil, že je otázkou, zda Blatný odolá politickým tlakům, včetně toho ze strany Andreje Babiše.

Problém se jmenováním Blatného nemají ani komunisté, kteří vládu Andreje Babiše drží svými hlasy. „KSČM nemá žádné výhrady vůči panu Blatnému,“ řekl CNN Prima NEWS komunistický poslanec Daniel Pawlas s tím, že Blatný snad dokáže úspěšně vést ministerstvo zdravotnictví. Poslanec KSČM také dodal, že by nový ministr měl být jmenován co nejdříve. „Kdyby ta pozice nebyla obsazená či kolem toho byly průtahy, tak by to byl velmi špatný signál směrem k občanům,“ doplnil Pawlas.

Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS řekl, že Blatného výhodou bezpochyby bude lékařská kariéra a působení v nemocnicích. Zároveň to však nemusí stačit. „Ministr je politická funkce a to, že jste lékař, je asi 20 procent z úspěchu. Ten zbytek musíte doplnit komunikačními dovednostmi,“ řekl Němeček s tím, že Blatný bude muset především přesvědčit veřejnost, že coby ministr ví, co dělá.

Je to trošku horší chřipka, říkal Blatný o koronaviru

Blatný aktuálně působí jako náměstek FN Brno za Dětskou nemocnici. Je také primářem oddělení dětské hematologie a biochemie. Na poli hematologie je uznáván za odborníka a kapacitu, v minulosti působil i v zahraničí, konkrétně v Irsku. Kromě toho také vyučuje na Masarykově univerzitě v Brně a je zakládajícím členem Českého národního hemofilického programu.

V souvislosti s pandemií koronaviru na sebe již stihl upozornit zmiňovanou kontroverzí se zákazem návštěv na jaře a pak také se svým jarním prohlášením na internetovém semináři. „Je to trošku horší chřipka a stačí na ni, aby se omezila, zásadně omezila pravděpodobnost šíření, ty nejzákladnější věci,“ říkal na jaře Blatný.

Do funkce by Blatný měl být jmenován ve čtvrtek v Lánech. S prezidentem Milošem Zemanem se setkal v úterý odpoledne. Po schůzce nevystoupil před médii. Až později uvedl na Twitteru tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, že Zeman Babišovu návrhu jmenovat ministrem zdravotnictví namísto Prymuly Blatného vyhoví.

Tagy: