Z mých úst neuslyšíte slovo „přitvrdit“, slíbil nový ministr zdravotnictví Blatný

Jan Blatný, Roman Prymula a Andrej Babiš

Jmenování Blatného ministrem zdravotnictví

Prezident Miloš Zeman jmenoval v Lánech nového ministra zdravotnictví Jana Blatného. Ten na postu vystřídal Romana Prymulu. Jan Blatný po oficiálním uvedením do úřadu slíbil, že zatím zásadně přísňovat opatření nebude. Uvedení ministra do úřadu a tiskovou konfernci sledujeme živě.

„Když byste se mě zeptali, co vidím jako hlavní úkol, tak se domnívám, že je to potřeba změny vnímání celé situace. Změny nálady ve společnosti a k tomu potřebuji vás, média a novináře. Pojďme prosím společně změnit pocit strachu. Strach nás paralyzuje a rozděluje,“ uvedl na své první tiskové konferenci Jan Blatný.

Blatný: Opatření není třeba zpřísňovat

„Současná opatření není třeba zásadně zpřísňovat, pakliže se budou dodržovat. Neuslyšíte ode mě slovo přitvrdit. Musíme se společně snažit především všechny ochránit,“ uvedl Blatný.

Ministr často opakoval, že zatím nechce dávat žádná jasná stanoviska s tím, že se nejprve musí seznámit s návrhy, které mu zanechal Roman Prymula. Plánuje se brzy setkat i s ministrem školství Robertem Plagou.

„Poděkoval jsme bývalému ministrovi za jeho práci, kterou vykonal a novému ministrovi jsem popřál hodně úspěchu. Objektivnější data budeme mít až v pátek a celkově modely nejsou úplně jasné, jestli brzdíme nebo nebrzdíme,“ prohlásil Babiš po uvedení ministra do funkce.

Zeman přijal Prymulovu demisi

Zeman po ceremoniálu, který proběhl krátce před uvedením do funkce řekl, že přijal Prymulovu demisi.

„Na rozdíl od útěšné komunity zkoumající například hemofilii, je politika nesmírně krutá záležitost. A politik, kterým je ministr, je vystaven útokům, které si vědec ani nedokáže představit. Dokonce jsem vám říkal, že přecházíte z parku do džungle,“ přiblížil Zeman obsah úterního jednání s Blatným.

Dodal, že obdivuje jeho odvahu. „A oceňuji ji. Vážím si též toho, že jste se rozhodl pana Prymulu jmenovat svým spolupracovníkem v boji proti epidemii. Zde nerozhodují tituly ani funkce, ale upřímná snaha epidemii potlačit,“ uvedl. Podle dřívějších informací má být Prymula součástí expertního týmu, který doporučuje protiepidemická opatření. S odkazem na schůzku, kvůli které musel skončit Prymula, poradil prezident novému ministrovi, aby nechodil na pražský Vyšehrad. „Je tam nebezpečno,“ řekl Zeman.

Blatný střídá Prymulu poté, co na veřejnost unikly fotografie, kdy se bývalý ministr zdravotnictví minulý týden ve středu v noci setkal v uzavřené restauraci s Jaroslavem Faltýnkem a při odchodu neměli roušky. Prymula tím tak fakticky popřel své nařízení, ač to odmítá, a premiér Andrej Babiš ho navrhl odvolat.

Jan Blatný působil jako dosavadní náměstek FN Brno. Pro širokou veřejnost byl dosud téměř neznámou osobou. Po skandálu Romana Prymuly se spíše spekulovalo o řediteli FN Motol Miloslavu Ludvíkovi, náměstkovi na ministerstvu zdravotnictví Aleksim Šedovi či o některém z dalších ředitelů nemocnic, přičemž někteří skutečně nabídku vést resort dostali, ale odmítli ji.

Prymula zůstává

Podle odborníků nyní bude klíčové, zda se dokáže ministr postavit premiérovi Andreji Babišovi a dupnout si ve zdravotnických opatřeních.

Zároveň je zajímavé, že ač Roman Prymula oficiálně skončil, zůstává jako expert na ministerstvu. Dá se tak předpokládat, že to přeci jen stále bude on, kdo bude nařízení směrem k pandemii koordinovat, stejně jako tomu bylo už od března, ač byl tehdy ministrem ještě Adam Vojtěch.

Tagy: