Wiererová: Nesmíte žít jen sportem, je třeba se i bavit. Soukalová nám v biatlonu chybí

Selfie z dílny Gabriely Soukalové z roku 2016. Vedle Dorothey Wiererové je Kaisa Mäkäräinenová.

Co Čech, to trenér! Peking 2022 (204)

Mnoho let se s Gabrielou Soukalovou přetahovala na trati. A fanoušci do toho vedli diskuze o tom, jestli je hezčí česká hvězda, nebo právě Italka. Biatlonová kráska Dorothea Wiererová ale zůstává skromná. „Musím říct, že jsem viděla mnoho hezčích holek než já,“ řekla v rozhovoru pro CNN Prima NEWS majitelka dvou křišťálových glóbů za celkové vítězství ve Světovém poháru.

Přes 600 000 sledujících na Instagramu svědčí o tom, že Dorothee Wiererové nebudou na olympijských hrách v Pekingu fandit pouze Italové. V Číně bude útočit na třetí medaili z největší sportovní akce. Patří do okruhu nežhavějších favoritek, ale sama říká, kolik věcí se musí sejít. Protože v ženském biatlonu je konkurence obrovská.

„Musím říct, že mezi světovou špičku patřím už hodně let. Člověk je trochu zhýčkaný, stejně jako fanoušci. Chcete být pořád na špici. Když vaše forma není 100procentní, nemáte šanci. Na stupních vítězů se pořád dokola netočí jen pět závodnic, v biatlonu je fakt hodně holek, které mají šanci jezdit ve špičce. Není to jako v ostatních sportech, kde jsou to pořád ti stejní sportovci,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Wiererová.

Veřejnost ji zná nejen jako výtečnou běžkyni a střelkyni, ale také jako krásnou ženu. Upřímně, i proto se jí na sociálních sítích dostává na poměry biatlonu neobvyklé pozornosti.

„Musím říct, že jsem viděla mnoho hezčích holek než já. Samozřejmě je hezké, když to slyšíte. Ale jsou na to různé názory, každý má jiný vkus. Někomu se líbí blondýny, jinému brunety, dalšímu černovlásky nebo zrzky. To však není nejdůležitější, hlavní je charakter, veselá povaha. A také z dané osoby musí vyzařovat, že je sport pěkný. Je třeba mít kombinaci všeho,“ usmála se Wiererová.

Soukalová je mimořádná osobnost

Přední pozice v žebříčcích krásy obsazovala po boku Češky Gabriely Soukalové. Soupeřky, ale hlavně kamarádky, se kterou si při společných časech v biatlonu rozuměla.

„Gabriela je velmi krásná žena a taky ji v biatlonu tak trochu postrádáme. Má za sebou spoustu úspěchů a je mimořádná osobnost. Všichni ji nadále sledujeme, ona je někým, kdo budí pozornost. A to je dobře. Vidím, že se teď věnuje spoustě věcí,“ pochválila Soukalovou dvojnásobná vítězka celkového pořadí Světového poháru.

Je zastánkyní toho, že i v životě profesionálního sportovce je potřeba nějakého rozptýlení. „Dělám i hodně věcí mimo sport. Mám různé schůzky, různá focení… Zkrátka, jak to říct, jde také o zábavu, kdy s kamarády vyrazíte na akci a poznáte nové lidi. To mám ráda. Chci ukázat, že se dá žít, ne jen dělat sport. Když pak ukončíte kariéru, aniž byste během ní dělali něco jiného, zastavíte a řeknete si: Co dál?“ přibližuje.

Jak lehnu do postele, hlava pracuje

Letos bude Wiererové 32 let, ale konec kariéry zatím neplánuje. Byť už má aspoň trochu promyšlené, co by zhruba mohla v životě po biatlonu dělat.

„Chtěla bych mít někdy rodinu a také částečně zůstat u biatlonu. Ale spíš mě láká více pracovat s dětmi, fanoušky. Ukazovat jim, jak biatlon funguje. Proto mě neláká být nutně trenérkou. Chci být více doma a mít trochu normální život. Ne být celý rok pryč. Už od 14 let jsem totiž mimo domov, pořád jsou to samé kufry, hotely a letadla.“

Milovnice nákupů také promluvila o tom, jak musí překonávat problémy se spánkem. „Už hodně let to mám tak, že když si lehnu do postele, začne mi pracovat hlava. Nemůžu spát. Uvažuju nad spoustou věcí. Loni v létě se mi stalo, že jsem nemohla pořádně spát celý měsíc. Snažila jsem se s tím poprat, vyzkoušela jsem i prášky na spaní, kapky. A pak to bylo lepší. Ale stále jsem vzhůru třeba do tří do rána, další den závodím –⁠ a to je těžké,“ prozradila Wiererová.

Doufá, že v Pekingu ji spaní nebude příliš trápit a přiveze domů aspoň jeden cenný kov, který se od ní očekává. „Snažím se do toho dát maximum a snad si plním svůj cíl, abych byla v Pekingu v dobré formě. Myslím si, že to bude v každém případě hodně těžké. A bude třeba štěstí, protože podmínky v Číně jsou extrémní. Velká zima, silný vítr,“ popsala.

Tagy:
Peking Instagram rozhovor Olympijské hry biatlon CNN Prima NEWS světový pohár olympijské hry sport Čína Gabriela Soukalová Dorothea Wiererová Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Kaisa Mäkäräinenová zoh 2022