Emotivní slova Davidové: Jsem na dně. Nejsme stroje, lidé nám ale dávají vše sežrat

Markéta Davidová se s upřímností jí vlastní rozpovídala o tom, jaké těžkosti coby hvězda sledovaného sportu zažívá.

Emotivní rozhovor s Markétou Davidovou

Lidi nás často berou jako stroje. Ale my jsme taky lidi a také máme své osobní problémy. To jsou nedávná slova největší české biatlonové hvězdy Markéty Davidové. V dokumentu pro společnost Red Bull se rozpovídala o tom, jak je těžké dělat nyní v Česku nadmíru populární sport. Zejména v případě, kdy se jí na krku nehoupe medaile a závod se zkrátka nepovede.

V krátkém snímku Red Bullu, který Davidovou sponzoruje, se biatlonistka rozbrečela. Zmiňovala, že je náročné se vypořádat s neustálými očekáváními fanoušků, kteří jsou namlsaní veleúspěšnou érou, která odstartovala kolem roku 2013. Tehdy si Gabriela Soukalová či Ondřej Moravec takřka každý víkend během sezony vystříleli a vyjeli pódiové umístění.

Právě na ramenou Markéty Davidové se po konci zmíněných krajanů nachází největší zátěž. A jak říká, opravdu není lehké se s ní vyrovnat. „Lidé nás často berou jako stroje. Ale my jsme taky lidi a taky máme svoje osobní problémy. Je období, kdy se nedaří, a někdy se zase daří. Ale to patří ke sportu i k životu. A musíme s tím bojovat, všichni s tím musíme bojovat,“ vypráví 25letá závodnice.

Lidé si myslí, že ten sport děláme pro ně. Dávají nám sežrat, že koukali na závod a my jsme špatně závodili. Že z toho mají blbý den. Já z toho ale mám taky blbý den, když špatně závodím.

Važte si toho, že můžete být spolu

Boj podle ní ztěžuje kritika, které je všude plno po každém nezdaru. Na nedávné triumfy – třeba loňský titul mistryně světa ve vytrvalostním závodě – se naopak rychle zapomíná. Český divák rád hledá a upozorňuje na věci, jež by sportovec nejraději vymazal z paměti. „Lidé si myslí, že ten sport děláme pro ně. Dávají nám sežrat, že koukali na závod a my jsme špatně závodili. Že z toho mají blbý den. Já z toho ale mám taky blbý den, když špatně závodím,“ říká upřímně Davidová s lesknoucíma se očima.

Ničemu nepomáhá ani aktuální covidová situace. Kvůli tomu, aby mohla závodit, musí být abnormálně obezřetná. „Příprava i celá sezona je letos těžší než obvykle. Už druhé Vánoce jsem trávila bez rodiny, viděli jsme se jen venku v rouškách. Všichni by si toho měli víc vážit, že můžou být spolu,“ připomíná rodačka z Jablonce nad Nisou.

I přes všechno zmíněné by se biatlonistka s magisterským titulem momentálně ještě studující veterinární medicínu vrhla do sportu znovu. „Kdybych mohla vrátit čas, vybrala bych si biatlon znova. Spoustu mi toho dal, mám z něj skvělý kamarády, a to je prostě nejvíc. Dal mi i pracovitost, sebekázeň a vytrvalost,“ uvádí v dokumentu.

Česká biatlonová hvězda ale překvapivě přiznává, že je na dně. A to jak z hlediska psychiky, tak fyzických sil: „Jo, myslím, že jste mě zrovna přistihli. Ještě jsem se neodrazila.“

V probíhajícím biatlonovém ročníku zatím skončila na medailových stupních jen jednou. Povedlo se jí vyhrát hned první závod sezony – vytrvalostní zkoušku ve švédském Östersundu. A v době, kdy už byl dokument zřejmě hotový, přidala v Anterselvě šesté místo a stala se tak nejlepší vytrvalkyní sezony. Třeba se tak už odraz ode dna podařil a Davidová to ukáže na olympiádě v Pekingu, která je za dveřmi.

Tagy:
emoce rozhovor biatlon psychika olympijské hry sport zpověď Gabriela Soukalová Markéta Davidová Ondřej Moravec Světový pohár v biatlonu Zimní olympijské hry v Pekingu 2022