Divočáci trápí Plzeň. Po řádění zvířat zůstaly milionové škody a fotbalistům oči pro pláč

V Plzni řeší problém s divokými prasaty, která nemají dostatek potravy v lese a na polích. Černá zvěř si proto troufá do zahrad, a dokonce i na fotbalové hřiště. Právě tam divočáci v noci na neděli za sebou zanechali škodu zhruba za tři miliony korun. Strach mají také místní lidé, kteří divoká prasata potkávají při procházkách.

Večer hřiště, ráno spíše rozorané pole. Fotbalisté z Košutky nikdy neví, co je další den čeká. „Rozorali v podstatě celé hřiště, udělali si z nás takovou pamlskárnu. Škoda, kterou nám způsobili, je kolem tří milionů,“ uvedl prezident TJ Plzeň Košutka Petr Nováček.

Naposledy řádili divočáci na hřišti v noci na neděli, kdy rozryli přibližně 15×20 metrů hrací plochy. „Podíval jsem se oknem a všechno, co zde udělali během necelé hodiny, má na svědomí šest prasat,“ přiblížil správce hřiště Jan Kíček.

Prasata lákají žížaly

Myslivec Richard Bílý vysvětlil, že divočáky nejvíce láká potrava. „Různé komposty anebo právě hřiště, které je zavlažované a je v něm spousta žížal,“ podotkl. Díry v plotě přestal už správce opravovat, stejně to nepomáhalo. „Devastace travního porostu je tak hluboká, že nás čeká strhnutí celé možná deseti až patnácticentimetrové vrstvy,“ dodal Nováček.

Velký problém s divočáky mají také obyvatelé plzeňské části Mikulka. Divočáci jim rozrývají pozemky prakticky každou noc. „Každé ráno přibyde něco zrytého. Vypadá to tady jako oraliště,“ uvedl Václav Friček, obyvatel Mikulky. Další místní, Roman Trnka, dodal, že zvířata potkává každý večer, když jde do práce. „Byly tady i případy napadených psů,“ podotkl.

V místech, kde se divoká prasata pohybují, mají lidé strach. „Samozřejmě, že se bojíme. Jezdíme sem i s malými dětmi a nevíme, co se může stát,“ uvedla oslovená žena. Myslivec Bílý zmínil, že pomoci by v některých místech mohly pachové nebo elektrické ohradníky. Dalším krokem je odstřel divočáků, který ale uvnitř města kvůli bezpečnosti není možný.

V těchto dnech probíhají v honitbách v okrajových částech Plzně naháňky na černou zvěř, které by měly zajistit snížení počtu divokých prasat. V neděli byly uspořádány dvě leče. V okolí Plzně odlovili myslivci za poslední dva roky téměř 700 divokých prasat. Město chce také pokutami tlačit na majitele pozemků, aby nezakládali černé skládky, které divočáky lákají.

Tagy: