Z české milionové sbírky na Ukrajinu se vyklubal podfuk. Podvodníci utráceli za cestování

Pražští kriminalisté rozbili podvodnou skupinu, která pod hlavičkou Nadačního fondu JSME LIDÉ organizovala falešnou sbírku na pomoc Ukrajině. Provinilci v letošním roce vybírali peníze po Praze a okolních obcích a následně je utráceli pro vlastní potěchu. Hlavnímu obviněnému hrozí až osm let vězení, uvádí tisková zpráva Policie ČR.

Ne každá zdánlivě dobročinná sbírka naneštěstí posílá peníze tam, kam má. A týká se to i sbírek, které mají podporovat Ukrajinu. Přesvědčili se o tom pražští kriminalisté. Strážci zákona rozkryli skupinu podvodníků, kteří vystupovali pod záštitou Nadačního fondu JSME LIDÉ a organizovali falešnou sbírku na pomoc válkou zasaženým lidem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Povolte Ukrajině střílet na Rusko raketami dlouhého doletu, žádají europoslanci Západ

Podvodníci chodili po Praze, vybírali peníze u obchodních domů a supermarketů a pohybovali se také v obcích ve Středočeském kraji. Celkem měli vybrat přes milion korun. Peníze ale nikomu neposlali – utratili je sami. Policie ČR o tom informovala ve své tiskové zprávě.

„Vybrané peníze posléze končily v rukách lidí, kteří tento podvod vymysleli a zorganizovali a sami jsou původem z východu. Ti peníze používali pro svoji potřebu, cestovali za ně po světě, ubytovávali se v zahraničí, ale také platili běžné výdaje jako nájem a potraviny. Tímto způsobem zneužili těžké situace lidí zasažených válkou na Ukrajině a ochoty občanů přispět na pomoc této zemi,“ komentovala tisková mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

Hlavnímu organizátorovi hrozí osm let vězení

Mozkem podvodné operace má být osmnáctiletý hlavní organizátor, kterého kriminalisté zadrželi pro podezření z podvodu. Hrozí mu až osmileté vězení. Kriminalisté zároveň zahájili trestní stíhání jedné právnické osoby, která v tomto podvodu také figurovala.

„Při provedených domovních prohlídkách se policistům podařilo zajistit finanční hotovost v řádech sta tisíců korun, pokladničky, do kterých peníze vybírali, a mnoho dalších dokumentů,“ uvedla mluvčí Kropáčová.

Policie apeluje na občany, aby si před přispěním vždy danou sbírku zkontrolovali, aby nenaletěli podvodníkům. „V souvislosti s touto podvodnou sbírkou bychom chtěli varovat občany, aby si dávali pozor. V případě, že je někdo osloví o pomoc, aby se nebáli říct si o prokázání zaregistrování sbírky a případně si vše ověřili na příslušném krajském úřadě, Magistrátu hl. m. Prahy nebo Ministerstvu vnitra,“ stojí v tiskové zprávě.

Nadační fond JSME LIDÉ je zapsán v obchodním rejstříku a měl vzniknout teprve loni. Mezi jeho členy zřejmě patří Ukrajinci a Poláci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Tagy: