Z „neškodné“ virózy byl boj o život. Teď se 13letý Marek po amputacích podívá na finále Eura

Dnes třináctiletý Marek Novotný trávil čas s kamarády na fotbalovém hřišti. Po jednom tréninku v květnu minulého roku se mu však život naprosto změnil. Měl horečku, stěžoval si na bolest kyčlí, a tak ho otec odvezl do nemocnice. Lékaři chlapci diagnostikovali streptokokovou infekci, která vedla k amputaci prstů na rukou i nohou a pravé nohy nad kotníkem. Příběh Marka dojal naprosto cizí ženu natolik, že se mu – jakožto bývalému vášnivému fotbalistovi – rozhodla darovat vstupenky na finále EURO 2024.

Marek byl veselý kluk, kterého netrápily žádné zdravotní problémy. Svůj volný čas rád trávil se svými kamarády na fotbalovém hřišti. Minulý rok v květnu se jako vždy vrátil domů z fotbalového tréninku a šel si nezvykle brzy lehnout. Druhý den ráno si začal plnit své běžné domácí povinnosti.

ČTĚTE TAKÉ: První na světě a „konečně puberťák“. Mozkový implantát pomáhá chlapci kočírovat záchvaty

„Zrovna si uklízel pokoj, když zničehonic vysavač ztichl. Myslel jsem si, že se lajdá, tak jsem ho šel zkontrolovat. Když jsem přišel, viděl jsem, že se necítí dobře,“ popsal Markův tatínek. Chlapec si stěžoval na bolest kyčlí a naměřili mu teplotu 39 °C.

Tělo začalo promodrávat

Druhý den se přidal ještě průjem, otec se proto domníval, že jde o běžnou střevní virózu. „Jenže horečka neklesala a já jsem si všiml, že má Mareček modré rty a začíná mluvit z cesty. Zároveň si stěžoval, že necítí prsty,“ popsal tatínek s tím, že rychle jeli na pohotovost, kde hodinu čekali.

Lékařka na příjmu Marka podle slov otce dokonce nechtěla přijmout a posílala je do Uherského Hradiště na infekční oddělení. Když začalo promodrávat chlapcovo tělo, zasáhla primářka.

V nemocnici v Olomouci následně diagnostikovali celkovou sepsi a selhání orgánů způsobené streptokokovou infekcí. Kvůli nedokrvení mu zčernaly a odumřely prsty na rukou a nohou. Markovi se navíc znovu ozvala bolavá kyčel, ve které pro změnu objevili stafylokokový zánět.

Markův stav se po šesti týdnech zlepšil, ale prsty na rukou i na nohou zůstávaly bohužel nekrotické – musel podstoupit amputaci. „Mareček přišel o prsty na obou nohou i rukou a pravou nožičku má amputovanou nad kotníkem. Začali jsme dojíždět k protetikovi panu Miklicovi do Uherského Hradiště, který mu udělal první protézu. Díky ní mohl Mareček konečně znovu chodit,“ dodal tatínek.

V červnu musel chlapec absolvovat další operaci levé nohy, aby i na ni mohla být nasazena takzvaná epitéza, tedy nahrazení chybějících prstů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lidí se znevýhodněním přibývá, varuje ředitelka Nadace Olgy Havlové. Zmínila způsob pomoci

O příběhu Marka se dozvěděla Barbora Janulíková, která za nákupy v Lidlu vyhrála vstupenky na finálový zápas berlínského mistrovství Evropy ve fotbale. Jelikož není zrovna velká fotbalová fanynka, rozhodla se, že vstupenky věnuje malému milovníkovi kopané.

„Tento příklad lidské solidarity a dobrého srdce nás všechny v Lidlu dojal. Proto jsme se rozhodli slečnu Báru i rodinu Marečka odměnit ještě dárkem navíc. Oba od nás dostali 30 tisíc korun na nákupy v aplikaci Lidl Plus,“ dodala vedoucí firemní komunikace Lidlu Eliška Froschová Stehlíková.

Tagy:
nemoc zdraví chlapec pomoc amputace finále fotbal sport virové onemocnění vstupenka EURO 2024 ESG Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 nemoci a zdravotní potíže sportovní disciplína