Lidí se znevýhodněním přibývá, varuje ředitelka Nadace Olgy Havlové. Zmínila způsob pomoci

Ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Monika Granja

Rozhovor s ředitelkou Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové

Lidí se sociálním znevýhodněním přibývá a je jim třeba pomáhat, uvedla v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Monika Granja. Cílem této nadace, jejíž zakladatelce Olze Havlové by 11. července bylo 91 let, je zlepšovat životy opuštěným, diskriminovaným a také se zdravotním postižením.

Nadace byla založena v době, kdy se paní Havlová stala první dámou po boku Václava Havla. Hledala tehdy náplň pro své postavení a inspiraci našla na Západě. „Tam viděla, že z pozice první dámy může hodně pomoci potřebným. A po revoluci chybělo skutečně všechno – od sociálních služeb až po zdravotnické pomůcky,“ nastínila Granja.

ČTĚTE TAKÉ: Vyhrála v loterii, i přesto porodní asistentka dál pracuje. Radost si udělala neobvyklým dárkem

Samotná činnost nadace probíhá na dvou kolejích. „Jednak pomáháme konkrétním lidem třeba tím, že jim hradíme zdravotnické pomůcky, invalidní vozíky, naslouchátka nebo také přispíváme na stipendia znevýhodněným studentům. Druhá oblast je pomoc skrze neziskové organizace – tam podporujeme sociální služby, například pro seniory, lidi bez domova a dlouhodobě nemocné,“ vysvětlila ředitelka nadace.

Co se týče stipendijního programu, ten je určen středoškolským či vysokoškolským studentům, kteří mají zdravotní nebo sociální znevýhodnění. „Dvakrát do roka nám studenti mohou zaslat své přihlášky, jejichž součástí je potvrzení o studiu, motivační dopis, co chtějí studovat a čemu se chtějí věnovat,“ vysvětlila Granja. Jedná se například o mladé lidi, kteří prošli dětským domovem, jsou ze sociálně slabších rodin nebo na vozíku. „My jim poté udělujeme měsíční stipendia po celou dobu studia. Počet těch se sociálním znevýhodněním roste a těm mladým lidem je potřeba pomáhat,“ zdůraznila.

Ve financování pomáhají dárci i benefiční akce

Financovat tyto činnosti jim umožňují především pravidelní dárci. „Jsme za ně moc rádi, jelikož díky nim můžeme plánovat naši pomoc. Předem totiž víme, kolik peněz na konkrétní projekt můžeme využít,“ uvedla Granja. Dodala však, že neustále hledají nové, k čemuž slouží také celá řada benefičních a osvětových akcí, jako jsou Běh dobré vůle, benefiční koncerty či putovní výstavy.

Běh dobré vůle proběhne 10. září v oboře Hvězda v Praze 6. „Bude tam štafetový běh, program pro děti a běh pro jednotlivce na 5 nebo 10 kilometrů,“ sdělila Granja. Veškerý výtěžek bude věnován na pomoc rodinám v tísni.

Cena Olgy Havlové i od veřejnosti

V letošním roce byla také již tradičně předána Cena Olgy Havlové. Poprvé byla vyhlášena už v roce 1995. „Toto ocenění založila ještě samotná Olga Havlová a je určeno osobnosti, která i přes své zdravotní znevýhodnění pomáhá ostatním,“ zmínila ředitelka nadace.

Letos byla vítězkou Doris Průšová, mladá dívka, která je na vozíku a která ze své zkušenosti zjistila, jak je těžké hledat s tímto hendikepem práci. „Takže se věnuje oblasti zaměstnávání lidí se zdravotním znevýhodněním – oslovuje firmy, radí jim, jak místo uzpůsobit, a pak pomáhá zdravotně znevýhodněným lidem práci najít nebo vyhledává adepta na toto konkrétní zaměstnání,“ popsala Granja.

Zvolit mezi nominovanými jednoho vítěze je ale prý velmi těžké. „Každý rok vyzýváme veřejnost, aby nám navrhovala kandidáty. Někdy se sejde až třicet nominací a je nesmírně náročné někoho vybrat,“ uvedla Granja a dodala, že z toho důvodu byla založena ještě cena veřejnosti, díky níž se i dalším příběhům dostane více pozornosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dojemný čin policisty z Miami. Uprostřed noci sehnal matce, která nemohla kojit, umělou výživu

Tagy:
pomoc lifestyle nadace Monika Granja Olga Havlová nezisková organizace sociální nouze handikep Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové