Z řidiče tramvaje hrdinou. David zahlédl požár, z hořícího domu zachránil dva seniory

Hasiči v pondělí ráno vyjížděli k požáru přístavku domu. Obyvatele, dva seniory, pomohl zachránit řidič tramvaje.

Statečný tramvaják

Pondělní pracovní ráno se pro řidiče tramvaje Davida Hrůzu v Brně-Bystrci změnilo v záchranou akci. Při cestě na kontrolu kolejí kvůli námraze si všiml hořícího domu. Nezaváhal a vyběhl lidem na pomoc. Z hořící budovy vyvedl dva seniory, zachránil i auto. „Možná se dělá haló pro nic. Takhle by se měl zachovat každý normální občan,“ hodnotí svůj čin skromný hrdina.

„Zdálky jsem viděl velké plameny, zpomalil jsem a u zoo zastavil. Zavolal jsem hasiče a ve vteřině řekl dispečerům, že jdu do domu pomoct. Na telefonu jsem pak měl paní od hasičů, která mi řekla, ať jdu zazvonit,“ popisuje pondělní akci, která začala kolem 4. hodiny ranní, Hrůza. Dům byl však bez zvonku, a tak vzal za kliku. Bylo odemčeno.

Když náš kolega David Hrůza včera ráno nastupoval do směny, netušil, co ho čeká. Kolem čtvrté hodiny projížděl 🚋 trať do...

Posted by Dopravní podnik města Brna on Monday, January 17, 2022

V průjezdu stáli dva senioři. „Všude byl kouř, úplně všude. To horko se dalo přes kapuci nějak zvládnout, ale ten kouř byl hrozný,“ pokračuje zachránce. Senior z domu odmítal odejít, chtěl dům hasit. Proto ho Hrůza násilím ze stavení vystrkal. Seniorka šla s nimi.

Poté, co obyvatele domu vyvedl na ulici, vzpomněl si ještě na zaparkované auto, které vytlačil před hořící dům. „Jsou věci, které chcete vždy zažít. Třeba to, že zachraňujete lidi z hořícího domu. Jenže pak ta situace nastane a víte, že tohle už nikdy zažít nechcete,“ vysvětluje. Na místo během chvíle dorazili hasiči i záchranná služba. „Byli v pořádku, nepotřebovali převoz do nemocnice,“ zhodnotila zdravotní stav seniorů i zachránce mluvčí záchranné služby Michaela Bothová.

Zachránce skončil na kyslíku

Jakmile byli všichni v bezpečí, Hrůza znovu nasedl do své šaliny a odjel. Zhruba o hodinu později se mu však udělalo špatně kvůli kouři a splodinám, které nadýchal. Dispečeři mu proto zavolali sanitku a v nemocnici následně strávil dvě a půl hodiny na kyslíku. „Až odpoledne jsem si uvědomil, co se stalo a kam jsem vběhl,“ dodal muž.

Díky své duchapřítomnosti pomohl zachránit dva lidi. Hasiči následné požár přístavku domu, který se rozšířil i na jeho a sousední střechu začali likvidovat. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a do akce bylo povoláno devět hasičských jednotek. Plameny se podařilo dostat pod kontrolu kolem 6. hodiny ranní. „Požár byl zcela zlikvidován v 8:58,“ doplnil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Podle vyšetřovatelů se předběžná škoda na majetku pohybuje kolem 750 tisíc korun. Díky zásahu hasičů a včasného přivolání se podařilo uchránit majetek v hodnotě dvou milionů korun. Příčinu vzniku požáru budou hasiči nyní vyšetřovat. Dům je navíc neobyvatelný, a tak město dvojici seniorů zajistilo náhradní ubytování. „Nevím, jestli se nedělá velké haló pro nic. Takhle by se měl zachovat každý normální občan,“ uzavírá svůj čin skromný hrdina.

Tagy: