Z Ukrajiny už uteklo přes 2,5 milionu lidí, hlavně do Polska. Česko vydalo 120 tisíc víz

Uprchlíci z Ukrajiny na hraničním přechodu Medyka

Do Polska přišlo již přes 1,5 milionu lidí prchajících před válkou na Ukrajině. V pátek to na twitteru oznámili polští pohraničníci. Polsko je hlavní destinací, do níž prchají civilisté před postupem ruské armády, která vtrhla na Ukrajinu 24. února. Část uprchlíků z Polska pokračuje do dalších evropských zemí. Podle dnešních dat Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) z Ukrajiny uprchlo dohromady přes 2,5 milionu lidí, což je o 200 tisíc více než organizace uváděla ve čtvrtek.

Podle polské pohraniční stráže překročilo hranice země z Ukrajiny od 24. února celkem 1,52 milionu lidí. Jen za čtvrtek do Polska přišlo 87 000 utečenců, do pátečních 7:00 pak dalších 25 000.

Podle OSN je exodus Ukrajinců ze země nejrychleji rostoucí uprchlickou krizí na území Evropy od konce druhé světové války. Statisíce lidí přijímají také další okolní státy, jako Slovensko, Moldavsko nebo Rumunsko.

Na cizinecké policii nebo v asistenčních centrech v Česku se již zaregistrovalo 73 144 uprchlíků z Ukrajiny, speciálních víz pro lidi zasažené ruskou invazí vydaly úřady 121 511, oznámilo v pátek české ministerstvo vnitra. Německo registruje přes 109 000 ukrajinských běženců, jejich skutečný počet ale může být podle úřadů výrazně vyšší.

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) v pátek uvedl, že nejméně 1,85 milionu lidí je na útěku uvnitř Ukrajiny.

Tagy: