Za Bakalu by vám horníci svítili kahany do pekla, vmetl Řežábek Maláčové prodej bytů OKD

Pavel Řežábek

Speciál 360°: Hlas lidu 6.10.2021

Jestliže bude výstavba bytů stále váznout, jen těžko se v Česku zlepší dostupnost vlastnického bydlení. Myslí si to ekonomický expert hnutí Přísaha Pavel Řežábek. „Jestli není nabídka, nemůže se poptávka uspokojit a vždy bude draho,“ řekl v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS. Jana Maláčová (ČSSD) si ale myslí, že pouze zrychlení výstavby bytů nepomůže.

Česká republika zažívá v posledních šesti letech nebývalý růst cen domů a bytů. Od roku 2015 stouply o 70 procent, zatímco příjmy jen o přibližně třetinu. Výrazně se tak prodloužila průměrná doba, po kterou musí Češi pracovat, aby si byli schopni pořídit běžný byt. A podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové je to problém, který by měl stát řešit.

„Předložili jsme konkrétní zákon na podporu bytového družstevnictví, je to přesně vídeňský model. Musíme zabránit spekulacím a musíme stavět byty, které budeme pronajímat za regulované nájemné,“ řekla Maláčová v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS. Mimo jiné proto navrhuje zdaňovat spekulanty, kteří byty skupují a nechávají je prázdné.

Pokuty za prázdné byty

Ze strany ČSSD už zazněly návrhy na pokutu ve výši tři až pět tisíc korun měsíčně, později dokonce přímo Maláčová hovořila o pokutě do výše nájmu obvyklého v dané lokalitě. Jenže podle Pavla Řežábka nic takového dostupnost bydlení nezlepší. „Dokud nezačneme stavět více bytů, nemohou být levnější. Jestli není nabídka, nemůže se poptávka uspokojit a vždy bude draho,“ řekl v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS.

Řežábek také zkritizoval plán Maláčové na výstavbu 10 až 15 tisíc státních bytů ročně. „Povídáte něco o 15 tisících bytech, Sobotka prodal 44 tisíc bytů, zeptejte se Paroubka. Povídáte nesmysly o spekulantech, spekulantovi Bakalovi jste prodali byt za 40 tisíc. Kdyby si horníci přečetli, co všechno okolo toho bylo, vzali by kahany a svítili by vám až do pekla za to, co jste jim tam vyvedli,“ zpražil místopředsedkyni ČSSD. Narážel tak na podivnou privatizaci těžařské společnosti OKD, kterou koupil miliardář Zdeněk Bakala a jejíž součástí bylo také několik desítek tisíc převážně hornických bytů.

Státní stavební podnik?

Ministryně práce a sociálních věcí je dlouhodobě přesvědčena, že trh v oblasti bydlení selhal. „Stát by měl být aktérem na trhu s bydlením. U obcí je to jen o politické vůli, ne všude to funguje. Stát musí zasáhnout, jinak si mladí nikdy nepořídí vlastní bydlení,“ varovala Maláčová v pondělním vydání pořadu Jak volí vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Místopředsedkyně ČSSD navrhuje, aby byty stavěl stát a další vykupoval, a kvůli tomu by měl vzniknout státní bytový fond a také státní firma, která by byty budovala. Podle ní je jen otázka několika dnů nebo týdnů, kdy by se taková firma založila. ČSSD také dlouhodobě upozorňuje na problém se spekulanty.

Tagy: