Medaile pro strážníky. V Praze zachránili masivně krvácejícího narkomana, i když je napadal

Pražští strážníci drogovanému muži zachránili život.

Pražští strážníci dostali medaili za záchranu života

Zachránili lidský život a dostali za to ocenění. Pražští strážníci pomohli člověku, který masivně krvácel. Situace na ulici přitom nebyla bezpečná. Muž byl totiž pod vlivem drog a ubližoval si. Následně agresi obrátil i proti hlídce.

„Při výstupu z vozidla jsme si všimli, že je muž celý zakrvácený. Měl řezné zranění na krku a obou rukách,“ řekl CNN Prima NEWS strážník Jakub Šebek. Jeho kolega Lukáš Kronus dodal, že jeho rány byly velmi hluboké a masivně krvácely.

ČTĚTE TAKÉ: Vraždy v Klánovicích a Hostouni jsme si spojili až po smrti střelce, připustila policie

„Bylo potřeba stlačit místa, ze kterých vytékala krev, jeho zranění na krku bylo poměrně kritické. Bylo dobře, že kolem zrovna projížděl kolega z Policie České republiky, který nám pomohl,“ uvedl strážník Petr Jančík.

„Vypadal velmi špatně, bez naší pomoci hrozilo, že by vykrvácel. Ale jak byl pod vlivem drog, tak necítil bolest. Neuvědomoval si, co se děje,“ dodal Jančík.

Zfetovaní lidé mohou být podle odborníka velmi nebezpeční, a to pokud si drogu vezmou jednorázově, ale také když patří mezi dlouhodobé uživatele. Často totiž trpí paranoiou. „Může se v člověku probudit agrese, která se následně může obrátit proti němu samotnému anebo proti vnějšímu světu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS psycholog Ivan Douda.

Do podobné situace jako strážníci se mohou dostat i lidé na ulici. Přitom pokud je krvácející člověk agresivní, určitě by zasahovat neměli. Když naopak nebezpečí nehrozí, rychlá pomoc je nutná.

„Je důležité, aby se lidé chránili gumovými rukavicemi nebo nějakým jiným prostředkem, aby nedošlo k přímému kontaktu. Krvácející ránu je třeba zatlačovat a je nutné jej udržovat do doby, než na místo přijedou posádky záchranné služby,“ vysvětlila mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Strážníci dostali za záchranu krvácejícího muže medaile. „Beru to jako ocenění naší práce, kdy jsme udělali dobrý skutek a podařilo se nám zachránit lidský život,“ dodal Kronus.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Náročný zásah hasičů na Českolipsku. Řidič sjel s autem do rybníka, zůstalo uvězněné pod ledem

Tagy:
drogy zranění policie městská policie Jana Poštová zdravotnická záchranná služba Česko Ivan Douda Petr Jančík