Vraždy v Klánovicích a Hostouni jsme si spojili až po smrti střelce, připustila policie

Klánovice po dvojnásobné vraždě zavalil smutek a strach.

Rakušan k okolnostem zásahu na FF UK

Propojení vražd v Hostouni a na filozofické fakultě s předchozím dvojnásobným mordem v Klánovicích bylo kriminalisty odhaleno až po zásahu a vrahově smrti, potvrdila policie Deníku N. Ani podezřelé okolnosti v jeho bydlišti – tělo mrtvého otce se stopami násilí, nástražný výbušný systém či skutečnost, že byl majitelem zbraní – nevedly k prověření seznamu držitelů typu zbraně, kterou se vraždilo v Klánovicích. Kdyby se tak stalo, bylo by ihned jasné, že jde o extrémně nebezpečnou osobu.

Odhalení vraha, který v Klánovickém lese brutálně zavraždil dvaatřicetiletého muže a jeho dvouměsíční dceru, zaměstnávalo kriminalisty několik dní. Případ byl skutečně mimořádný – chyběl jakýkoliv motiv či spojitost s oběťmi. „Pachatel byl nepopsaný list papíru, noční můra každého bezpečnostního sboru,“ poznamenal dříve ve vysílání CNN Prima NEWS policejní prezident Martin Vondrášek.

ČTĚTE TAKÉ: Dělají si ze střelby legraci? Běžné, míní experti a radí, jak s dětmi o tragédii mluvit

Vyšetřovatelé tehdy vytipovávali zhruba čtyři tisíce lidí k prověření v souvislosti s tímto násilným činem. Podle policie je spojovalo vlastnictví určitého typu zbraně. Mezi jmény se objevil i pozdější střelec z fakulty. Ten však v množství jmen nijak nevynikal.

Možné spojitosti si bohužel policisté nevšimli ani 21. prosince, kdy byl v jeho bydlišti v Hostouni nalezen střelcův mrtvý otec a nástražný výbušný systém. Policie Deníku N svěřila, že tyto dvě vraždy se jim skutečně v první chvíli nespojily. A nestalo se tak ani poté, co obdrželi ve 12:26 informaci od kamarádky útočníka, že má mladík v plánu spáchat sebevraždu.

Od 13:19 už měla policie k dispozici informaci, že je student držitelem osmi dlouhých zbraní. Později se ukázalo, že jedna z nich odpovídala té z klánovické vraždy. „Možná kdyby tehdy lustrovali na seznamu osob prověřovaných kvůli Klánovicím, bylo by ihned jasné, že se jedná o extrémně nebezpečnou osobu,“ poznamenává Deník N.

„Jedná se o operativní informace, které se neporovnávají s informacemi o lidech, kteří napíšou zprávu, že chtějí spáchat sebevraždu,“ vysvětlil Deníku N mluvčí pražské policie Jan Daněk a dodal, že žádné pochybení nebo špatně nastavený systém v této oblasti nevnímají a nezjistil ho ani Úřad vnitřní kontroly.

Střelba na filozofické fakultě zasáhla i rodinu poslance Jana Richtera, více v reportáži:

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vyšetřování dozoruje, bylo hned od počátku patrné, že smrt otce v Hostouni nebyla nehoda, ale násilný čin. „Indicie, že se tam stalo něco závažného, tam byly, protože ze situace v Hostouni bylo evidentní, že tam došlo k nějakému násilí,“ řekla pro Seznam Zprávy. Odmítla ale, že by něco ukazovalo na syna jako pachatele.

I touto otázkou by se mohla zabývat speciální skupina s názvem „Střelec“, kterou zřídil policejní prezident a která má mimo jiné řešit všechny úhly pohledu na tento případ. „Nelze vyloučit, že se bude zabývat i touto myšlenkou,“ připustil Daněk.

Experti upozorňovali, že Klánovice mohly být pouhý nácvik

Případ klánovické vraždy byl mimořádný svou brutalitou –⁠ mnoho odborníků uvedlo, že se s něčím podobným v životě nesetkalo. Nebylo proto divu, že se lidé báli. „Chápeme obavy veřejnosti, které vyplývají z faktu, že vrah je stále na svobodě. V takové situaci jistě nelze garantovat stoprocentní bezpečnost, můžeme ale každého ubezpečit, že situaci v žádném případě nepodceňujeme a k dopadení dosud neustanoveného pachatele využíváme všech prostředků,“ deklaroval den před střelbou na filozofické fakultě mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Někteří ale také vyjádřili podezření, že by se mohlo jednat o „nácvik“ masové střelby. Byl mezi nimi například advokát a člen pracovní skupiny ministerstva vnitra k přípravě zbraňové legislativy Tomáš Gawron, který na webu Zbrojnice.com 20. prosince upozornil, že by se nejednalo o ojedinělý scénář.

„V této souvislosti je namístě připomenout případ tzv. ‚lesního vraha‘, bývalého policisty, který v roce 2005 náhodně v lesích zavraždil tři osoby. Mělo přitom jít o ‚nácvik‘ před spácháním masové vraždy, kterou patrně plánoval provést v pražském metru,“ napsal den před tragédií na fakultě.

A jeho slova se potvrdila – při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo rukou masového vraha o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Pachatel, který byl studentem fakulty, spáchal po útoku sebevraždu.

Tagy:
policie vyšetřování zbraň střelba krimi Klánovice Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy vražda indicie Hostouň střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Jan Daněk