Za jeden den 55 raket. Po ruském bombardování ukrajinských měst zemřelo 11 lidí

Rusové vystřelili během čtvrtka na Ukrajinu desítky raket, což podle ukrajinské strany způsobilo smrt 11 lidí a 11 zranění. Proruské síly ohlásily průnik do města Vuhledar na východě Ukrajiny. Prezident Volodymyr Zelenskyj naléhá na OSN kvůli řešení deportací tisíců dětí i dospělých z Ukrajiny do Ruska. Západní země přislíbily Ukrajině masivní podporu v podobě moderních tanků.

Na celém území Ukrajiny byl ve čtvrtek ráno vyhlášen protiletecký poplach. Rusko vyslalo na ukrajinská města nejméně 55 střel. Protivzdušná obrana byla aktivována v Kyjevě, ale také v Žitomirské, Dněpropetrovské, Vinnycké a Kyjevské oblasti. Podle ukrajinského ministerstva obrany se povedlo sestřelit 47 střel ještě ve vzduchu.

Jedna raketa dopadla i na hlavní město, kde si po zásahu budovy vyžádala jednoho mrtvého a dva raněné. Zprávu potvrdil starosta města Vitalij Kličko. Útoky přišly den poté, co západní země potvrdily dodávky tanků Leopard 2 a M1 Abrams. Kvůli ruskému bombardování zemřelo nejméně 11 lidí a dalších 11 bylo zraněno, oznámili záchranáři podle serveru RBK-Ukrajina.

Ruská vojska se dostala do Vuhledaru na východě Ukrajiny, tvrdí podle agentury RIA Novosti představitel proruských separatistů v Doněcké oblasti. Generální štáb ukrajinské armády naopak uvedl, že ukrajinským silám se podařilo ruský útok v oblasti Vuhledaru odrazit. Podobná tvrzení nelze v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

Ukrajinská protivzdušná obrana zničila všech 24 kamikaze dronů íránské výroby, které Rusko v noci na čtvrtek použilo k útoku na Ukrajinu. Podle agentury Ukrinform to oznámilo velení ukrajinského letectva. Ukrajinský generální štáb zase informoval o sestřelení dvou nepřátelských stíhaček Su-25 nebo vrtulníku Ka-52.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naléhá na vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Filippa Grandiho, aby pomohl s řešením problému deportací tisíců dětí i dospělých z Ukrajiny do Ruska. Píše o tom agentura Reuters.

Tagy: