Za krásou železnice. Deset nejkrásnějších vlakových tras, které se stáčejí po Evropě

Železniční doprava už od svého vzniku přitahovala cestující nejen potřebou přemístit se z bodu A do bodu B, ale také svou specifickou poetikou. Mnohé evropské železniční trasy nabízejí ohromující výhledy a přejezdy nad mosty nebo kolem hor. Americká CNN vybrala deset nejpůsobivějších železničních cest v Evropě.

  • Severní Irsko, trať z Londonderry do Coleraine

Vlaková pouť začíná v Severním Irsku, kde se vine trať spojující dvě města poblíž Atlantského oceánu. Při jízdě vlakem se tak člověku otevírá impozantní pohled na vodní hladinu, stejně tak i na severoirskou přírodu, uvádí CNN.

  • Itálie, trať z Florencie do Neapole

Z vychladlého severu na druhý konec Evropy do prosluněné Itálie. Mezi dvěma světoznámými městy se stáčí trať, která dokáže překvapit. Výhled na italské planiny se brzy promění na cestu horskými tunely. Při cestě člověk spatří i slavný vulkán Vesuv, který kdysi pohřbil legendární Pompeje.

  • Španělsko, trať z Barcelony k Montserratu

V jižní Evropě leží i další železniční trať, která vyniká dechberoucím převýšením. Při transportu po železnici ze španělské Barcelony k horskému klášteru Montserrat přijde jen v rozmezí dvou a půl kilometru převýšení 1 800 metrů. Výhled z vrchu za to stojí.

  • Rakousko, horská dráha Semmering

Okázalá trať v alpské zemi byla otevřená už v roce 1854. I díky své prověřenosti časem se pyšní připsáním na seznam dědictví UNESCO. Při projížďce tratí člověk spatří hned 16 tunelů, 15 viaduktů a přes 100 nejrůznějších mostů.

  • Slovinsko, Bohinjská železnice

Slovinskou Jesenici a italský přístav a dopravní tepnu Terst spojuje další historická trať. Ta vyniká především jedním detailem – při cestě vlak přejede největší kamenný železniční most na světě. Také tunelů si cestující užijí. Celkem jich při cestě napočítají 65.

  • Norsko, Bergensbanen

Ze střední Evropy znovu na prochladlý sever. Tentokrát směr Norsko, kde trať Bergensbanen spojuje Bergen s hlavním městem Oslo. Expedici kolem jezer, hor a vesniček si místní užívají už od roku 1909, kdy byla trať postavena.

  • Francie, trať z Nice do Ventimiglia

Francie, Monako, Itálie, slunný jih a moře. To jsou atributy, na které láká železniční trať z přímořského Nice, při jejíž projížďce člověk za necelou hodinku navštíví hned tři státy. Hlavní tahák je jasný – pohled na blankytné Středozemní moře.

  • Bosna a Hercegovina, trať ze Sarajeva do Mostaru

Kdo by chtěl při jízdě vlakem vyhlížet, z jakého skalního masivu vykoukne legendární Vinnetou, pro toho je jako dělaná bosenská trať spojující Sarejevo s Mostarem. Cestující z oken vidí hory, útesy i průzračné řeky.

  • Švédsko, trať z Lidköpingu do Mariestadu

Fandy zimní krajiny potěší malebná trať ve Švédsku z městečka Lidköping do podobně malého Mariestadu. Železniční spojení vede kolem největšího švédského jezera Vänern a z vlaku lze s trochou štěstí zahlédnout jelena nebo skupinka losů.

  • Skotsko, West Highland Line

Pouť po nejhezčích železnicích Evropy končí tam, kde začala – na britských ostrovech. Skotská trať spojující přístavy Mallaig a Oban vede před masivní viadukt Glenfinnan. Při projížďce pasažéři uvidí i Ben Nevis, nejvyšší horu Velké Británie.

Krom zmíněných tratí v Evropě stojí za zmínku i krása švýcarské železnice, kde vlak sjíždí od ledovců až palmám.

Tagy: