Za migrační vlnou do Česka stojí Putin. Syrští žoldáci mu utekli z Ukrajiny, říká Zdechovský

Hostem Partie Plus byl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Česká policie ve spolupráci s armádou a celníky provádí na hranicích se Slovenskem cvičení. Reaguje tím na zvýšený počet imigrantů, kteří přes Česko projíždí. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) popřel tvrzení, že by se vláda tímto krokem snažila odtrhnout pozornost od probíhající energetické a ekonomické krize. A vysvětlil, odkud migranti přicházejí.

„Vláda nechce odvádět pozornost. Že sem chodí stovky migrantů ze Sýrie. Jsou to migranti, které Vladimir Putin převezl na východ Ukrajiny, kteří právě tam měli bojovat v řadách ruských vojáků, v řadách žoldáků. Tito lidé se nyní snaží překročit hranice a dostat se nelegálně do západních zemí EU,“ prohlásil Zdechovský ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dodal, že vláda na migrační vlnu zareagovala adekvátním způsobem. „Bezpečnostní riziko těchto lidí je poměrně velké. Situace je velmi vážná a je třeba na ni reagovat. Ministerstvo vnitra ji vyhodnotilo velmi dobře a já sám tento krok – cvičení na hranicích – považuji za nezbytný k ochraně našich občanů. S tímto opatřením musí souhlasit i SPD,“ pokračoval.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci k přiblížení cvičení uvedl, že by při extrémním vývoji situace mohlo dojít k uzavření vnitřních hranic státu. „Věřím, že k tomu nedojde. Že toto opatření lidi odradí od přecházení našeho území. Musíme však kroky korigovat s dalšími státy – není možné, aby migranti přecházeli přes Maďarsko, Slovensko či Rakousko,“ zmínil Zdechovský.

Vina je na vnější hranici

Dodal, že tato vlna migrace, která se valí přes Česko, nevznikla vinou Evropské unie (EU), ani válkou, jako to je v případu uprchlíků z Ukrajiny. „Vznikla proto, že Putin převezl na východ Ukrajiny velké množství bojovníků, vlastně islámských bojovníků, kteří se nepřihlásili do jeho dobrovolných milic. Tito lidé se vzdali své šance padnout na Ukrajině a chtějí do EU. Na to musíme tvrdě reagovat a ukázat, že tito lidé do EU nepatří a neprojdou sem,“ dodal.

Hostem vysílání byl také poslanec SPD Jan Hrnčíř. „Je pravda, že v posledních dnech a týdnech je zde více migrantů. Jen o víkendu jich zhruba 200 odhalili na Břeclavsku. Problém je ale ve vnějších hranicích. Je to otázka spíše pro Slovensko nebo Maďarsko. Pokud se objevují stovky ilegálních migrantů, tak to znamená, že selhala ochrana hranic na vnějším konci EU,“ uzavřel.

Tagy: