Za zvýšeným počtem migrantů v Itálii stojí Rusko. Putin chce rozklížit EU, tvrdí zpravodajci

Skupina několika desítek migrantů, které 25. června zachránila nedaleko italského ostrova Lampedusa loď Ocean Viking

Počet migrantů v Itálii stoupá každým měsícem. Tamní tajné služby nevylučují, že za tím stojí Kreml, a to s cílem ovlivnit nadcházející zářijové volby, jejichž favoritem jsou protievropské strany radikální pravice.

Za celý loňský rok se na jihoitalském pobřeží vylodilo celkově 28 tisíc migrantů. Za pouhých sedm měsíců letošního roku už statistiky uvádí 39 tisíc. Většina z nich připlouvá na středomořský ostrov Lampedusa, který je tím nejbližším bodem při cestě z libyjského pobřeží na italské území. „Libye je dělem namířeným proti italským parlamentním volbám,“ cituje deník La Repubblica anonymní zdroj z italských tajných služeb

Přijímací středisko na Lampeduse má ubytovací kapacitu 350 míst. V posledních týdnech se do něj však muselo v jeden moment vměstnat více než 2 000 migrantů. Existují spekulace o tom, proč se tyto počty tak dramaticky zvyšují. Nepřímé důkazy ukazují, že v tom má prsty Kreml.

Podle zdroje ze zpravodajských služeb většina migrantů v těchto měsících vyplouvá z východolibyjské autonomní oblasti Kyrenaika, jedné ze tří historických provincií severoafrického státu, která je baštou uskupení Libyjský parlament a Libyjské národní armády. Ty jsou vedeny polním maršálem Chalífem Haftarem, jenž zastával velmi významnou pozici mezi silami, které svrhly Kaddáfího režim za občanské války v roce 2011.

Právě Haftar se dlouhodobě těší z velmi dobrých vztahů s Moskvou. V regionu se údajně nacházejí čtyři základny, na nichž je umístěno celkem 2 000 žoldáku Vagnerovy skupiny, jež je neoficiálně financována Ruskem. Část z nich má mít momentálně na starost zejména „odesílání“ uprchlíků, kteří se dostanou do Libye, na Lampedusu.

„Podezření, že Rusko využívá migranty k destabilizaci EU, je více než oprávněné,“ říká pro server ntv.de bývalý italský ministr vnitra Marco Minniti. Podobné obavy jako on vyjádřil před několika týdny i Salvatore Vella, státní zástupce v sicilském městě Agrigento. „Více lidí se k nám snaží dostat v létě, kdy jim přeje počasí. Nyní jsme však i mimo toto roční období svědky prudkého nárůstu. Válka na Ukrajině může vést k hlubokým politickým nepokojům v Libyi a změně politické situace v Itálii,“ dodává Minniti.

Právě přepsání politické mapy Itálie, čtvrté největší ekonomiky EU, může mít Rusko v plánu. Podle volebních průzkumů je totiž dost možné, že následující italskou vládu budou sestavovat tři krajně pravicové strany – Bratři Itálie (podle posledních dat s podporou 24 procent voličů), Liga severu (14 %) a Hnutí pěti hvězd (10 %). Všechna tři jmenovaná uskupení mají jedno společné – silnou protiimigrační rétoriku a odpor k Evropské unii.

Směr, kterým se chce Putin vydat k cíli rozklížit Evropskou unii, ukázal ruský prezident už v roce 2019 v rozhovoru pro Financial Times na summitu G20. „Liberálové nemohou prostě diktovat každému vše, jak se to snaží poslední desetiletí dělat. Tyto liberální hodnoty předpokládají, že se nic nemusí dělat. Migranti mohou beztrestně zabíjet, rabovat a znásilňovat, protože jejich práva coby migrantů musí být chráněna,“ řekl Putin s pevným vědomím skutečnosti, že právě migrační témata mohou být tím nejlepším nástrojem pro rozklížení jednoty evropské sedmadvacítky.

Pokus o ovlivnění politické situace jiného státu ze strany Ruska by nebyl tím prvním. Kancelář ředitelky amerických tajných služeb například v minulém roce vydala zprávu, podle které se Moskva snažila šířit zavádějící informace o tehdejším prezidentském kandidátovi Joeovi Bidenovi. Měla k tomu využívat úředníky a další osoby blízké tehdejšímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Tagy: