Za MS v Kataru s válečným praporem. Ukrajinští fotbalisté vyvěsí v šatně vlajku z fronty

Jen jeden vyhraný zápas nyní dělí ukrajinskou fotbalovou reprezentaci od toho, aby si podruhé v historii zahrála na světovém šampionátu. Směrem k akci v Kataru jí bude hnát i prapor, který dostala od krajanů-vojáků bojujících v první linii.

„Díky, chlapi! Dvě hodiny štěstí, na to už nejsme zvyklí. Udělali jste radost našim vojákům i celé zemi. Všichni bojujeme, každý na své frontě,“ poslal pozdrav fotbalistům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po parádně zvládnutém semifinále baráže o mistrovství světa na hřišti Skotska (3:1).

K postupu na šampionát potřebují Ukrajinci ještě jedno vítězství, a to v neděli v duelu s Walesem v Cardiffu. O speciální motivaci se postarali vojáci, kteří bojují v první linii a snaží se vzdorovat ruské armádě. Právě i pro ně se snaží fotbalisté vybojovat mistrovství světa. A před rozhodujícím zápasem dostali od vojáků dárek do šatny v podobě praporu z fronty.

Hostům bude přímo na stadionu držet palce i 100 ukrajinských uprchlíků, kteří dostali od Fotbalové asociace Walesu volné vstupenky. Na hřišti už ale žádné dárky rezultující v nespravedlivé vítězství nepřijdou, jak řekl záložník Oleksandr Karavajev. Wales touží po světovém šampionátu stejně jako soupeř i kvůli tomu, že se na něm představil naposledy v roce 1958.

„Samozřejmě nečekám, že by nám Wales výhru daroval nebo nějaké neférové vítězství. Pro nás je to nejdůležitější zápas v životě, moc si přejeme vyhrát a uděláme pro to maximum, ale sport je sport,“ uvedl Karavajev.

Jeho rodina sídlí v Rusy okupovaném městě Cherson. „Nemůže zápas sledovat, nefunguje televize ani internet,“ řekl Karavajev, jehož klub Dynamo Kyjev nehrál od prosince žádný zápas. „Ale komunikují prostřednictvím zpráv. Měl jsem 2. června narozeniny a moje máma v pátek. Takže vítězství nad Skotskem bylo pěkným dárkem,“ dodal.

Podle trenéra ukrajinského mančaftu Oleksandra Petrakova v předchozím duelu nedoléhal na fotbalisty Ukrajiny vzhledem k okolnostem prakticky žádný tlak zvenčí. Lidé mají zkrátka jiné starosti. „S žádnými vojáky nekomunikuji, ale moji hráči píšou vojákům a dostali vlajku z války, kterou slíbili vyvěsit v šatně. Na Ukrajině je opravdu těžká situace a ne každý má možnost sledovat fotbal. A to kvůli mnoha problémům. V neděli se pokusíme soustředit a odehrát dobrý zápas,“ předeslal kouč.

Vítěz utkání mezi Walesem a Ukrajinou bude hrát na šampionátu v Kataru skupinu s Anglií, Íránem a USA.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina Wales Skotsko fotbal Katar sport ukrajinská fotbalová reprezentace Mistrovství světa v Kataru 2022 velšská fotbalová reprezentace baráž o mistrovství světa šatna Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj sportovní soutěž Mistrovství světa ve fotbale Oleksandr Petrakov Oleksandr Karavajev Cardiff City FC