Neukázněných turistů na Šumavě příbývá. Tučná pokuta hrozí i za selfie mimo povolené trasy

Pokuty v klidovém území NP Šumava

Pokuty v klidovém území NP Šumava

Až statisícová pokuta hrozí turistům, kteří vstoupí mimo povolené trasy Národního parku Šumava. Hříšníků rok od roku přibývá, někteří dokonce zveřejňují fotografie z těchto míst na internetu – i ty strážci parku pokutují.

Martin Hubač přijel do Železné Rudy s partou přátel oslavit Nový rok. V sobotu vyrazili na túru do přírody. Tomu, že se lidé při výšlapech vydají za hranice klidových zón, nerozumí. „Moc se nám to nelíbí, na druhou stranu ale máme svobodu a každý má za sebe svou vlastní zodpovědnost. Měla by se ale dodržovat nějaká pravidla,“ říká muž.

ČTĚTE TAKÉ: Léčí prameny, bahno i vzduch. Uznat hojivou sílu Mariánských Lázní trvalo staletí

Nejenže turisté vyráží do 1. zóny národního parku Šumava na procházky. V poslední době se navíc rozmohl nešvar, že si v těchto místech pořizují fotografie a selfie, které následně sdílí na sociálních sítích.

„Těch přestupků řešíme jednotky nebo nižší desítky ročně. Za posledních pět let to narůstá. V těch sociálních bublinách to vidí další lidé, kteří to v tu chvíli mají jako pozvánku do tohoto území,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Tipy na hříšníky často strážcům parku pošlou ostatní uživatelé těchto sítí. Pokud je turistům dokázáno, že vyrazili mimo vyznačené trasy, hrozí jim pokuta až ve výši 100 tisíc korun. Podrobná mapa klidových území, tedy těch, kam by lidé neměli vstupovat, je k vidění na webových stránkách národního parku Šumava.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vrátí se po povodních znovu kruté mrazy? Rozhodnout může polární vír, říká meteoroložka

Tagy:
pokuta sociální sítě Národní park Šumava Správa Národního parku Šumava příroda Roklanská chata