Léčí prameny, bahno i vzduch. Uznat hojivou sílu Mariánských Lázní trvalo staletí

Mariánské Lázně se pyšní titulem klimatické lázně.

Mariánské Lázně, jeden z vrcholů západočeského lázeňského trojúhelníku, leží uprostřed malebné přírody. Vyžití nabízejí po celý rok a rozhodně stojí za návštěvu, ať už na jednodenní výlet, nebo delší léčebný pobyt. Tamní lázeňské domy totiž poskytují špičkovou péči.

Vítejte v Mariánských Lázních, západočeském městě obklopeném Slavkovským lesem, kde pod zemí klokotá voda, aby se na povrch dostala v podobě pramenů, obohacená o vzácné minerály. Město se v roce 2021 dočkalo zápisu do seznamu světového dědictví UNESCO.

Tady příroda léčí už stovky let

K proslulosti Mariánských Lázní vedla dlouhá cesta. První zmínky o místě, na němž se druhé největší české lázeňské město rozkládá, pochází už z dvanáctého století, avšak kroniky o něm hovořily jen jako o pustině plné bažin. Slaných pramenů si už tehdy všimli mniši z premonstrátského kláštera v nedaleké Teplé a z vody začali vyrábět sůl, kterou prodávali jako účinné projímadlo.

Prokázat léčivost zdejší minerální vody trvalo dalších skoro 600 let. Dnes už o blahodárných účincích na lidský organismus pochybuje jen málokdo a za prameny a lázeňskou péčí, kterou místní hotely nabízejí, sem ročně přijíždějí tisíce lidí.

„Mariánské Lázně jsou opravdu lázně světového významu. Převážnou většinu klientely tvoří hosté z Německa, ale přijíždějí klienti ze Spojených států, z Izraele, Ukrajiny, Kazachstánu, Uzbekistánu, Kyrgyzstánu,“ uvedla Patricie Irlveková, marketingová ředitelka Léčebné lázně Mariánské Lázně, a. s.

Pestrá směsice hostů sem jezdí za jediným cílem. Odpočinout si, načerpat energii a zlepšit svůj zdravotní stav. K tomu slouží řada lázeňských procedur, kromě nich je důležitý i osobní přístup. „Disponujeme týmem lékařů, odborníků, fyzioterapeutů, každý pacient, který podstupuje lázeňskou léčbu, má na míru ušitý program. Individuálně dle uvážení také lékaře v návaznosti na svůj zdravotní stav,“ uvedla v pořadu Prima Česko Markéta Hovorová, hlavní lékařka Léčebné lázně Mariánské Lázně.

ČTĚTE TAKÉ: Okouzluje, těší a dojímá. Zpívající fontána v Mariánských Lázních láká i na hit Karla Gotta

Léčba na všechny způsoby

Mezi procedury, které v Mariánských Lázních léčí, patří pitná kúra, bahenní, slatinné a plynové zábaly. Vynechány nesmějí být ani ozdravné koupele. „Je to uhličitá koupel, ve vodě je hodně CO2, který vám udělá na kůži takový film. Kůže se pokryje miliony bublinek a CO2 jí prochází, rozšiřují se kapiláry, ekonomizuje se práce srdce a zlepšuje se funkce ledvin,“ popisuje Hovorková.

Takovou koupel lze v Mariánských Lázních absolvovat v historických kulisách – Královské kabině v mariánskolázeňských Nových Lázních. Minerální koupel si tam dopřával i britský panovník. „Byla exkluzivně postavena pro britského krále Edwarda VII., který do Mariánských Lázní přijel devětkrát. Všechno je tady originál z roku 1896 – vana, všechny obklady na stěnách, dokonce i křeslo ve formě váhy,“ říká Karel Kalivoda, generální ředitel Ensana Health SPA Hotels.

Mariánské Lázně jsou na hosty připravené v kterémkoliv ročním období. Hosté se zabaví stejně dobře na jaře nebo v zimě. „Právě spojení lázeňské léčby nebo relaxace se zimními procházkami či s běžeckými trasami, které máme na golfu, s možností sjezdového lyžování je atraktivní pro všechny klienty,“ uvádí Irlveková.

Připomenout musíme i fakt, že se Mariánské Lázně od letošního roku chlubí statusem lázní klimatických. Místní mikroklima je podle odborných měření jedinečné a pomáhá s léčbou. Kvalitu ovzduší ve městě a okolí trvale hlídá měřicí stanice. Data, která posílá do lázeňských domů, pomohou tamním lékařům upravit denní režim pacientů a doporučit jim, kdy bude nejlepší čas na zdravotní procházku.

Tagy: