Za ubytovaného uprchlíka dostanete až 3000 korun měsíčně, přijala vláda

Uprchlíci z Ukrajiny ubytovaní v Nových lázních v Teplicích - 16. března 2022

Vláda schválila již avizovaný příspěvek na ubytování uprchlíků v domácnosti. Za každého může ubytovávající dostat až 3 000 korun. Maximálně může ale měsíčně žádat o 12 000 korun. Ve středu odpoledne to na svém Twitteru uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Vláda schválila příspěvek pro solidární domácnost ve výši 3 000 Kč na osobu a s maximální částkou 12 000 Kč/měsíc. Chceme takto podpořit domácnosti, které pomáhají v této těžké situaci a děkuji jim,“ napsal Jurečka na Twitteru.

Příspěvek by se měl začít vyplácet po 11. dubnu. Získat by ho mohli ti, kteří ubytovali příchozí zdarma na déle než 16 dní v měsíci. Za osobu by mohli od státu podle původního návrhu dostat 3 000 korun na měsíc, nejvýš ale 12 000 korun (tedy ekvivalent ubytování tří uprchlíků).

Fiala: Potřebovali jsme rychle rozhodnout

„Jde o příspěvek pro ty občany, kteří ve svých bytech a domech ubytují válečné uprchlíky z Ukrajiny. Příspěvek je na dobu od března až června,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala.

„Vnímáme i podněty, které dostáváme z neziskového sektoru. Teď jsme potřebovali rozhodnout rychle, ale jsme připraveni se k tomu v budoucnu vrátit a případně to upravovat,“ dodal Fiala.

Kritika směřuje především k tomu, že 3000 pro pokoj v bytě jsou zbytečně moc, naopak ve chvíli, kdy lidé nabídli třeba celý, tak je to naopak málo.

Vláda již v minulých dnech rozhodla o podpoře pro ubytovací zařízení, jako jsou ubytovny či hotely. Ty mohou požádat až o 250 korun na den bez stravy na jednoho ubytovaného uprchlíka. Peníze ale stát pošle krajům a ty je pak budou přerozdělovat podle toho, zda s ním má ubytovací zařízení smlouvu.

Tagy: