Zastřelila politika z Brna, uřízla mu hlavu a nosila klíčenku z kulky. Soud ji nyní propustil

Radka Onderková Pojerová před soudem

Propuštěná vražedkyně

Okresní soud v Opavě propustil podle zjištění CNN Prima NEWS v pondělí po 12 letech za mřížemi na svobodu Radku Onderkovou Pojerovou. Ta si ve vězení odpykávala 15letý trest za brutální vraždu místostarosty městské části Brno-Židenice Aleše Vytopila. Onderková Pojerová střelila podle soudu politika na podzim roku 2011 z bezprostřední blízkosti do hlavy a následně mu uřízla hlavu. K činu se žena nikdy nepřiznala.

Onderková Pojerová u soudu zažádala o podmíněné propuštění, a ten ji vyhověl. Během výkonu trestu si odsouzená za své dobré chování vysloužila 20 kázeňských odměn. Letos v srpnu jí byl dokonce na čtyři dny přerušen trest. Návrat za mříže poté proběhl bez problémů.

ČTĚTE DÁLE: Pokus o vraždu a ublížení z nedbalosti. Policie obvinila muže, v Plzni měl vystřelit na dívku

„Paní odsouzené byla stanovena největší možná zkušební doba, a to na délku sedmi roků,“ upřesnila při čtení odůvodnění svého rozhodnutí soudkyně Klára Krystynová. Onderková Pojerová bude navíc v následujících letech pod dohledem probačního úředníka.

Dřívější propuštění ocenil u soudu jeden z příbuzných odsouzené ženy. „Jsem rád, že Radku propustili, a víc říkat nebudu. Přijeli jsme pro ni až z daleka,“ uvedl muž pro štáb CNN Prima NEWS.

K činu se nikdy nepřiznala

Komunální politik a tehdejší místostarosta Brna-Židenic Aleš Vytopil byl zastřelen v září 2011 v Mariánském údolí na okraji Brna. Podle rozhodnutí soudu byla pachatelkou vraždy Radka Onderková Pojerová. S odklízením Vytopilova těla jí měl následně pomáhat její bývalý manžel Filip Onderka, který v roce 2012 odešel od soudu s tříletým trestem odnětí svobody.

Před pohřbením těla byla Vytopilovi ještě uříznuta hlava. Projektil, který prošel politikovou hlavou, si Onderková Pojerová po činu připevnila ke klíčům. Podle znalců na něm byly stopy, které dokazovaly, že proletěl Vytopilovým tělem. Za brutální vraždu potrestal brněnský soud ženu v roce 2012 patnáctiletým vězením.

Motiv činu se spolehlivě objasnit nepodařilo. Podle vyšetřovatelů mohlo jít o dohru milostného románku a finančních machinací, psala v roce 2012 média. Onderková Pojerová se k činu nikdy nepřiznala a kriminalistům neprozradila, kdo měl být podle ní vrahem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zaživa upálil svou manželku v autě. Odsouzený muž z Českolipska teď podává ústavní stížnost

Tagy:
vražda Brno Plzeň politika soud CNN Prima NEWS napadení Krajský soud v Brně soudní proces soudnictví trestná činnost Židenice okres Česká Lípa rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost Mariánské údolí