UFO nejsou jen mimozemšťané. Může to být čínská špionáž nebo tajné projekty, tvrdí vědec

Výskyt neidentifikovatelných objektů může mít několik vysvětlení, tvrdí Thomas Zurbuchen, bývalý vedoucí jednoho z oddělení americké vesmírné agentury NASA. Neznámé jevy mohou být podle něj ve skutečnosti čínské špionážní balony, popřípadě tajné projekty jiných států. Další odborníci připouštějí, že americká armáda skutečně disponuje mimozemským biologickým i technologickým materiálem. Trosky neznámých létajících prostředků se prý mohou objevit i na povrchu Marsu.

Zájem o neidentifikovatelné létající objekty, které do společenského prostředí vešly ve známost pod zkratkou UFO (Unidentified Flying Object, pozn. red.), vzrostl po druhé světové válce. Zatímco jedna část odborníků s nadšením i obavou přijímá verzi, že ve vesmíru rozhodně nejsme sami, ta druhá nevysvětlitelné úkazy interpretuje tak, že je za nimi nejmodernější letecká technika významných hráčů na politické mapě světa, píše web Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Těla nelidského původu a UFO? Každý rok se někdo ozve s odkazem na armádu, říká Spratek

Zurbuchen se domnívá, že s největší pravděpodobností „tam venku něco je“. K takovému přesvědčení přišel podle svých slov po přečtení mnoha zpráv i rozhovorů s údajnými očitými svědky.

Zaznamenané anomálie se podle jeho slov nemohou „svést“ na čínské špionážní balony. Jeden z nich byl sestřelen letos v únoru na území USA. „Takové záležitosti nesmíme podcenit. Pokud se totiž rozhodneme ignorovat to, co vidíme na vlastní oči, můžeme být v budoucnu i nemile překvapeni,“ tvrdí Zurbuchen.

Před svým odchodem ze světoznámé americké vesmírné agentury do technologického institutu v Curychu ve Švýcarsku, odkud expert na UFO pochází, se například věnoval případu z roku 1952, kdy byl fotoaparátem zaznamenán nejasný objekt nad územím Passiacu ve státě New Jersey.

Za celou dobu svého působení v NASA se Zurbuchen setkal s mnoha lidmi, kteří popisovali své zkušenosti s tímto fenoménem. „Nejenže jsem mluvil s piloty, ale hovořil jsem i s velkým počtem svědků, kteří působili, že jsou o celé té věci skutečně přesvědčeni. Nelhali ani si nic nevymýšleli. Prostě mi sdělili bez příkras to, co sami viděli,“ popsal odborník své roky v úřadu pro web The Telegraph.

„Fakt, že se setkáváme s nevysvětlitelnými nebeskými úkazy, pro mě není žádnou hypotézou. Co jsou ve skutečnosti zač a co znamenají nebo jak prokážeme jejich existenci, vyžaduje mnohonásobně více práce,“ upřesnil Zurbuchen a pokračoval: „Může být více vysvětlení. Z hlediska technologie se nemusí jednat o nic přátelského, což bychom měli mít stále na vědomí. Mohla by to být technologie z jiných míst vesmíru, to by bylo opravdu děsivé“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záhadný objekt se objevil na jedné z pláží v Austrálii a zamotal hlavu místním úřadům.

Neidentifikovatelné objekty by podle odborníka mohly být i přirozenějšího charakteru. „Třeba světélkující mraky. Může za tím vším být i něco, co jsme dosud nepozorovali, což by bylo opravdu zajímavé. Možností jsou také nahodilé problémy v samotném zařízení fotoaparátu,“ vyjmenoval Zurbuchen.

Trosky vesmírných prostředků na Marsu?

Pozorování UFO výrazně ovlivnily společenské trendy a nejrůznější historické události, uvedl profesor historie Greg Eghigian z Pensylvánské státní univerzity. „Jako většina jevů v historii i tato odpověď by se dala najít v souběhu trendů a událostí,“ myslí si. Rozsáhlé objevy exoplanet v 90. letech 20. století podle něj vedly pozorovatele k čím dál opodstatněnějšímu přesvědčení, že život na cizích planetách je pravděpodobný.

K nárůstu zaznamenaných případů UFO přispěl vývoj dronů a podobné technologie. „Neustálé zlepšování vojenské špionážní technologie umožnilo přesněji pozorovat anomálie. Tím se ovšem také zvýšila naléhavost nebezpečí, že se může jednat o neznámé vojenské operace,“ upozorňuje. „Spekulacím o tomto fenoménu se vždy dařilo v prostředí konspirátorů, kde se běžně zpochybňuje důvěryhodnost úřadů a vědců,“ doplnil. Takové názory poté vedou k představě, že vláda podobná pozorování před lidmi drží pečlivě v utajení, jak Eghigian upozorňuje.

Astrofyzik Rudolph Schild z Centra pro astrofyziku Harvard & Smithsonian tvrdí, že v začátcích své kariéry v 60. letech slýchával zvěsti o tom, že těla mimozemšťanů jsou společně s jejich vesmírnými prostředky detailně zkoumána ve speciálním skrytém prostoru na letecké základně Wright-Patterson.

„Říkalo se, že jeden starší kolega zkoumal trosky a viděl na vlastní oči těla. Když jsme se ho na to vyptávali, vždy se rozčílil. Vůbec se o něčem takovém nechtěl bavit,“ tvrdí. Červencová slyšení bývalého příslušníka tajných služeb Davida Grusche před americkým Kongresem podle něj potvrdila přesvědčení mnohých vědců o tom, že armáda získala mimozemských biologický materiál z trosek havarovaných vesmírných plavidel.

„Pokud něco podobného skutečně ztroskotalo na Zemi, pak je velmi pravděpodobné, že k podobným haváriím muselo dojít rovněž na povrchu jiných planet, a že je tudíž možné tento materiál nalézt i na povrchu Marsu,“ uzavřel Schild.

Tagy:
UFO NASA Mars technologie špionáž kosmická agentura mimozemšťan Kongres Spojených států amerických Armáda Spojených států amerických neznámý létající objekt Thomas Zurbuchen neidentifikovatelné létající objekty Rudolph Schild Greg Eghigian