Krach obřího ruského útoku. Ukrajinci postupně zlikvidovali frontu tanků, odhalují záběry

Ukrajinci odrazili jeden z největších ruských útoků od vypuknutí invaze.

Ukrajinci odrazili jeden z největších ruských útoků od vypuknutí invaze

Ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda u doněcké Novomychajlivky odrazila jeden z největších ruských útoků od vypuknutí invaze. Pro likvidaci nepřátelských tanků, dalších vozidel a mnoha okupantů použila dělostřelectvo, sebevražedné drony i miny. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Vojáci naší brigády odrazili jeden z největších ruských útoků od vypuknutí invaze, a to ve směru na město Kurachove,“ uvedla ukrajinská 79. brigáda na svém Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko ztratilo již 100 elitních tanků T-90M. Podívejte se na sestřih ukrajinské demolice

Ruští okupanti chtěli protrhnout úsek fronty pomocí jedenácti tanků, dvanácti motorek, 45 bojových obrněných vozidel s výsadkem a jednoho bojového vozidla pro podporu tanků BMPT Terminator.

„Útok začal za úsvitu, a to hned z několika směrů. Náš letecký průzkum nalezl ruskou techniku včas. Naše dělostřelectvo pak začalo okamžitě pracovat podle bitevního řádu okupantů. Některé nepřátelské tanky a obrněná vozidla zasáhli ukrajinští operátoři úderných dronů. Velkou část ruského vybavení vyhodili do povětří naši ženisté díky nastraženým minám,“ pochlubila se 79. brigáda.

Na záběrech je vidět ukrajinská likvidace hned několika konvojů ruské těžké techniky. Obrněné posádky okupantů narážely na tvrdý odpor obránců. Ti pro demolici nepřátelských tanků a dalších vozidel využili dělostřelectvo, sebevražedné drony i miny.

„Po vyřazení prvních tanků a obrněných vozidel se další vozidla vrhla na útěk z bojiště. Naši operátoři poté dorazili osamocenou ruskou pěchotu. Okupanti se opět přesvědčili o naší síle,“ sdělila ukrajinská 79. brigáda s tím, že se jí povedlo masivní ruský úder odrazit.

„Zlikvidovali jsme šest tanků a sedm bojových vozidel pěchoty. Spálili jsme také všech dvanáct motocyklů. Rusové zároveň utrpěli obrovské ztráty na živé síle – 40 okupantů bylo zabito, dalších 37 zraněno,“ dodala obávaná vojenská skupina.

Podle proukrajinských analytických účtů k bitvě došlo u doněcké Novomychajlivky. Ta leží jižně od nyní již okupované Marjinky. Ruská armáda toto rozbombardované město, které bývá přirovnáváno k polské Varšavě z roku 1944 či japonské Hirošimě z roku 1945, definitivně obsadila koncem prosince.

DALŠÍ VIDEO: Záběry drtivého ukrajinského úderu HIMARS. Raketomet zničil ruské vozidlo i s celou budovou

Tagy:
válka tank tanky vojáci dron Ukrajina Rusko Donbas vojenský konvoj obrněné vozidlo těžká technika dělostřelectvo Doněcká oblast miny Ukrajinská 79. vzdušná výsadková brigáda Novomychajlivka Novomychalivka Kurachove