Záběry smrtelné kombinace HIMARS a létajícího Žraloka. Ukrajinci zničili ruský super-radar

Ukrajinský bezpilotní letoun Žralok

Ukrajinci opět využili k likvidaci ruského nepřítele dron Shark UAV

Ukrajinci na jihu země zničili multifunkční ruský radar Nebo-SVU. Využili k tomu obávaný salvový raketomet HIMARS, kterému poskytl informace průzkumný dron Shark UAV. Zmíněná kooperace bezpilotního letounu s americkým raketometem představuje pro nepřítele často smrtelnou kombinaci. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Žralok letěl téměř 100 kilometrů do týlu nepřítele, aby korigoval střelu od HIMARS. Zásah schytal vzácný ruský radarový systém Nebo-SVU,“ uvedlo kyjevské ministerstvo obrany na sociální síti X. O úder se postaralo ukrajinské Operační velitelství Jih.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský vzdor, známé bitvy či ikonické zbraně. Jak se orientujete v ruské invazi?

Ukrajinci mají průzkumný dron Shark UAV – známý pod přezdívkou „Žralok“ – ve výzbroji od podzimu 2022. Ukázalo se, že zmíněný bezpilotní letoun s nápadným vzhledem připomínajícím žraloka představuje pro nepřítele obzvláště ve spojení s americkým salvovým raketometem HIMARS smrtelnou kombinaci.

V praxi kooperace těchto dvou technologií vypadá tak, že Žralok vypátrá pozici nepřátelské těžké techniky a zjištěné informace pak předá ukrajinskému dělostřelectvu. O zbytek se postará raketomet HIMARS. „Raketomety HIMARS a drony Shark UAV jsou skvělou kombinací pro ničení ruských obrněných vozidel,“ uvedl ukrajinský resort obrany krátce po Vánocích.

„Shark UAV je dokonalý multifunkční bezpilotní letoun určený pro širokou škálu úkonů. Poskytuje možnost plně autonomního průzkumu, sledování, jasné identifikace i rozpoznávání na velkou vzdálenost. To vše může provádět v reálném čase a ve značné výšce,“ pochlubila se ukrajinská společnost Ukrspecsystems, která žraločí drony vyrábí.

Žralok vydrží ve vzduchu až čtyři hodiny, za tu dobu může proletět trasu o délce 300 kilometrů. Rozpětí křídel má skoro dva metry a váží asi 10 kilogramů. Je schopen vyvinout rychlost až 150 kilometrů za hodinu.

Jeho strategickou výhodou je skutečnost, že se dokáže dostat do výšky tří kilometrů nad zemí. Mezi další přednosti dronu Shark UAV patří vysoká kvalita jeho kamery, která je zespoda přilepená na žraločí tlamu. Ta tvarem skutečně připomíná známého vodního predátora. Díky kameře dokáže ukrajinský Žralok sledovat nejrůznější vojenské cíle na vzdálenost až pět kilometrů.

VIDEO: Smrt místo zajetí. Rusové v koncích raději volí sebevraždu, video ukazuje chaos na bojišti

Tagy: