Záběry surové přestřelky. Ukrajinci bojovali s okupanty na život a na smrt ve zničené vesnici

Záběry ostrých bojů v Orlivce

Surová přestřelka v Orlivce

Součástí ruské invaze jsou bezprostřední boje na zničených ukrajinských sídlištích. Obzvláště ve městech a vesnicích v blízkosti frontové linie se odehrávají brutální přestřelky, během nichž se ukrajinští obránci kryjí v polorozpadlých budovách a pomocí útočných pušek, granátometů či raketometů soupeří s okupanty na život a na smrt. Své o tom ví například ukrajinská 3. útočná brigáda. Ta se utkala s nepřítelem ve vesnici Orlivka, která leží západně od doněcké Avdijivky. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Průlom v Orlivce a vyčištění oblasti od nepřátel. Podívejte se na záběry urputné práce jednotky ‚Hydra‘ z 2. roty 2. mechanizovaného praporu naší brigády. Útočná skupina prorazila ulicemi vesnice a zahájila intenzivní bitvu blízko domu, kde byl ukryt nepřítel. Ten odmítl ustoupit a pálil zpět. Postupně byl zneškodněn,“ uvedla ukrajinská 3. brigáda na Telegramu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tři výstřely, tři zničené tanky. Ukrajinci ukázali záběry totální likvidace ruského konvoje

Na zhruba tříminutovém sestřihu, který vojáci pořídili pomocí kamery GoPro a zčásti i bezpilotního letounu, je vidět surová přestřelka mezi ukrajinskými obránci a ruskými okupanty ve zničené vesnici. Z videa je patrná intenzita bojů v Doněcké oblasti.

Vojáci se kryli v troskách polorozpadlých domů a pálili po sobě z útočných pušek, granátometů i raketometů. Po zemi se povalovala bezvládná těla.

Vesnice Orlivka leží jen několik kilometrů západně od Avdijivky. Rusové toto strategické město v Doněcké oblasti obsadili v polovině letošního února, za což zaplatili značnými ztrátami. Tento tlak se ale Kremlu nakonec očividně vyplatil. Ukrajinské stažení z Avdijivky bylo i podle západních analytiků velmi hektické.

Z nových záběrů ukrajinské 3. útočné brigády však vyplývá, že se Ukrajincům v okolí Avdijivky daří podnikat úspěšné protiútoky.

Podívejte se na celé video dokumentující boje v Orlivce:

Tagy:
válka vojáci střelba vesnice voják Ukrajina přestřelka Rusko Donbas Doněcká oblast Avdijivka Ukrajinská 3. útočná brigáda Orlivka