Záběry totální demolice. Izrael ukázal, jak se vypořádává s nepřáteli v Gaze i Libanonu

Následky izraelského úderu v Gaze (ilustrační foto)

Izraelské údery v Pásmu Gazy a v jižním Libanonu

Izraelské vojenské letectvo (IAF) zveřejnilo další záběry, na nichž jsou vidět raketové údery na nepřátelské jednotky v Pásmu Gazy či na území jižního Libanonu. Mezi jednotlivé cíle patří i civilní budovy, v nichž obzvlášť teroristické palestinské hnutí Hamás často ukrývá své jednotky či munici, nebo z nich přímo odpaluje rakety na izraelské území. Bližší okolnosti izraelských operací včetně počtů palestinských obětí je nemožné nezávisle ověřit.

„Od začátku bojů naše obranné síly zaútočily na více než 11 tisíc cílů teroristů,“ informovalo Izraelské vojenské letectvo na sociální síti X. K tomu zveřejnilo několik dalších záběrů z úderů, které izraelské síly podnikají v Pásmu Gazy i na jihu Libanonu, kde reagují na zvýšenou aktivitu šíitského Hizballáhu.

Izraelské letectvo kromě jiného zničilo nepřátelské vozidlo, které mělo převážet protitankové střely silám Hamásu operujícím v Gaze. Po izraelském úderu následoval masivní výbuch.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chladnokrevná likvidace tří teroristů z Hamásu. Izrael ukázal fungování obávané jednotky

„Naši bojovníci také identifikovali mnoho teroristů z Hamásu, kteří se zabarikádovali ve vícepatrové budově v oblasti Jabalia na severu Pásmu Gazy. Budova se nacházela v blízkosti školy, zdravotního střediska a vládních úřadů,“ uvedlo IAF s tím, že objekt zničilo.

Izraelská armáda v minulosti často před zahájením bombardování Gazy využívala specifickou strategii, která je známa pod označením „zaklepání na střechu“. Principem bylo varování obyvatel domů, které mají být srovnány se zemí nebo se nacházejí v blízkosti plánovaného úderu. Cílem byla minimalizace počtu civilních obětí.

V současné chvíli však není jasné, jak často Izrael zmíněnou taktiku využívá. Hamás čelí vážným podezřením, že palestinské civilisty v mnoha případech využívá jako živý štít, zatímco se jeho ozbrojenci schovávají v rozsáhlých podzemních tunelech.

Židovský stát podniká pravidelné nálety v Pásmu Gazy namířené proti Hamásu od 7. října. V tento den radikální teroristické hnutí násilně vtrhlo na izraelské území, kde zabilo více než 1 400 lidí, většinu z nich tvořili civilisté. Při izraelské odvetě zahynulo v Pásmu Gazy podle tamního ministerstva zdravotnictví (ovládaného teroristickým Hamásem) přes 8 500 Palestinců.

Tagy: