Fenomén „zaklepání na střechu“. Jak Izrael varuje civilisty v Gaze před raketovými údery?

Odvetný útok Izraelců v Gaze (7.10.2023)

Izrael využívá taktiku klepání na střechu

Máte dostatek času na evakuaci, nestihnete ale z budovy vynést hromady munice. Právě v tom spočívá izraelská strategie „zaklepání na střechu“, jejímž cílem je minimalizace civilních obětí v Pásmu Gazy během odvetného bombardování. Zatím není jasné, jak často bude Tel Aviv „klepat“ na palestinské střechy během současné války, kterou odstartovalo v sobotu teroristické hnutí Hamás bezprecedentním útokem na izraelské osady a města v blízkosti Pásma Gazy.

Palestinskému civilistovi v ideální kombinaci nejdříve zazvoní telefon, během hovoru mu izraelský voják sdělí, že armáda brzy (zhruba za pět minut) udeří na nedalekou budovu. Poté následuje takzvané zaklepání na střechu, což znamená shození menší bomby na střechu budovy, kterou Izrael odsoudil k likvidaci.

Pro palestinské civilisty jde o poslední varování. Po menším výbuchu na střeše mají asi čtvrt hodiny na to, aby utekli do bezpečí. Když uplyne patnáctiminutová lhůta, izraelské letouny dům srovnají se zemí. Cílem zmíněné taktiky, kterou Izrael často využíval například v roce 2014 během operace Ochranné ostří a uplatňuje ji i během současné války, je minimalizace počtu civilních obětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální vyvraždění rodiny: Jsme v bezpečí, psali z krytu. Hamás je pak postřílel i s dětmi

Záběry ukazující „zaklepání na střechu“ zveřejnila například agentura AP (video si můžete pustit v náhledu tohoto článku). Další kolují po sociálních sítích. Jedno zaklepání také vyrušilo živý vstup reportérky kanálu Al Jazeera, která tou dobou stála několik desítek metrů od exploze. Výbuch natočil kameraman.

Otázkou je, jak často bude Izrael předešlé varování během bombardování Pásma Gazy využívat. Izraelské obranné síly (IDF) již v pondělí uvedly, že od soboty, kdy Hamás bezprecedentním útokem na izraelské osady a města v blízkosti Gazy odstartoval krvavou válku, armáda provedla více než 2 400 úderů.

Ozbrojené křídlo Hamásu pohrozilo, že začne popravovat rukojmí, pokud izraelská armáda bude bez varování bombardovat domy v Pásmu Gazy. Podle mluvčího palestinského hnutí budou popravy vysílány živě se zvukem i obrazem. Ztráty na obou stranách se pohybují v řádu vyšších stovek.

Hamás čelí vážným podezřením, že palestinské civilisty v mnoha případech využívá jako živý štít, což pak vyvolává negativní veřejné mínění o operacích Tel Avivu. Některé lidskoprávní organizace včetně Amnesty International (AI) v minulosti upozorňovaly, že evidují několik úmrtí civilistů v Gaze, která měla způsobit právě varovná „klepající“ raketa.

Izrael nicméně upozorňuje, že Hamás používá civilní domy, školy či nemocnice pro skladování raket, které poté střílí na židovský stát. Ohromné počty obětí z řad palestinských civilistů jsou způsobeny i vysokou zalidněností Pásma Gazy. Na její rozlohu pouhých 360 kilometrů čtverečních připadají asi dva miliony obyvatel.

Tagy: