KOMENTÁŘ: Je rok 2023, nebo 1938? Hitler by byl na některé odpůrce Židů patřičně pyšný

Vrací se Evropa do doby, kdy bylo trendy čmárat Davidovu hvězdu na domy židovských spoluobčanů? Nebo kdy výčepní poslal do h*jzlu skupinku Židů? Incidenty, k nimž za poslední dny došlo v Česku, a především v některých západoevropských zemích, by pro nás měly být obrovským vykřičníkem. Pokud si Evropa rychle neuvědomí, že není rok 1938 a že nemusíme lézt Adolfu Hitlerovi do anální oblasti, spadneme do pořádného maléru. Veškeré projevy antisemitismu je třeba tvrdě odsoudit již v zárodku.

Norka ve Varšavě se směje od ucha k uchu a na svém transparentu vyzývá k „očištění světa od Izraele“. Antisemitismus bují i v Česku. Pražský výčepní odmítá objednávku židovských zákazníků s tím, aby šli do h*jzlu, přičemž si stěžuje na „debilní demonstrace“. A provozovatel kebabu v Plzni za výlohu podniku vyvěšuje vzkazy, podle nichž „chtějí Židé zabít proroka Ježíše“.

Ještě hůř jsou na tom ale státy na západ od nás. V Londýně muslimští obyvatelé strhávají plakáty rukojmích, které 7. října násilně unesl Hamás do Pásma Gazy. Velká část z těchto chudáků ani nemá izraelské občanství, jelikož šlo o turisty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další projev antisemitismu? Běžte do hajzlu, odbyl pražský výčepní Židy, kteří žádali pivo

V Berlíně lidé útočí na synagogy a židovským spoluobčanům kreslí Davidovu hvězdu na jejich domy či výlohy obchodů. Skutečně nádherná nacistická nostalgie. Adolf Hitler a Joseph Goebbels zcela jistě z pekla nadšeně tleskají. To demonstranti v australském Sydney rovnou vyzývají ke „zplynování Židů“. Celoživotní nenávist k cizí rase, či propagandou vymytý mozek? Těžko říct.

ČTĚTE TAKÉ: Antisemitismus nikdy nezmizel. „Od řeky k moři“ je jen jiné „Židi do plynu“, říká expert

Ve velkých městech po celé Evropě, Severní Americe i v Austrálii se pořádají velké propalestinské akce, na nichž lidé často skandují oblíbenou hlášku: „From the river to the sea, Palestine will be free.“ To by znamenalo zničení Státu Izrael. Co to má společného se solidaritou s civilisty v Gaze? Jsou tito lidé jen hloupí, nebo si jsou dobře vědomi toho, že sní de facto o genocidě?

On totiž mezi tou řekou (Jordán) a (Středozemním) mořem se nachází židovský stát. Na svou existenci má plné právo, což mu zaručoval již plán OSN na rozdělení Britského mandátu Palestina z roku 1947 – ten počítal se vznikem židovského i arabského státu, přičemž široké okolí Jeruzaléma včetně Betléma mělo být pod mezinárodním dohledem. Právě v tomto období se mohl vleklý konflikt Židů s Araby jednou provždy vyřešit.

Co by za takové území, jež by náleželo Palestině, dnešní umírnění Palestinci asi dali... Zatímco v roce 1948 podle plánu vznikl Stát Izrael, Arabové myšlenku dvoustátního řešení odmítli a založení nezávislého Státu Palestina nepodnikli. Místo toho arabská koalice v čele s Egyptem započala válku s cílem zničit Izrael. Následovaly další konflikty, které byly nejdříve charakteru „Izrael proti geografickým sousedům“ a později se přeměnily v „Izrael proti Palestincům“.

VIDEO: Prodavač kebabu v Plzni si do výlohy vyvěsil protižidovské nápisy

V případě současné ničivé války je třeba mít neustále na mysli, že za utrpení civilistů v Pásmu Gazy může hlavně Hamás, kterému očividně o blaho Palestinců nikdy nešlo. Místo aby toto radikální hnutí miliardy eur od Evropské unie investovalo do vlastních lidí, raději je využívá na nákup zbraní, výrobu raket či hloubení tunelů – ve volném překladu vytváří ideální podhoubí pro vraždění izraelských civilistů. Těch palestinští teroristé 7. října zamordovali tím nejbrutálnějším způsobem vyšší stovky.

Při izraelských protiúderech pak „hrdinové“ z Hamásu využívají palestinské civilisty jako živý štít, což lze také označit za odpornost největšího stupně. Hororové snímky z rozbombardované Gazy budou zcela pochopitelně stále více prohlubovat znechucení veřejnosti z probíhajícího konfliktu. Ono vést válku proti režimu, kterému více záleží na mrtvých Židech než na životech vlastních dětí, není zrovna jednoduché. O tom už kdysi mluvila izraelská premiérka Golda Meirová.

Tagy: