Záběry tvrdých bojů v Mariupolu. Ukrajinský obrněnec likviduje ruskou bojovou techniku

Ukrajinští vojáci na obrněném transportéru, 10. března

Vývoj bojů na Ukrajině (15.3.2022)

V Mariupolu nadále dochází k tvrdým bojům. Dokazuje to mimo jiné i video, které zveřejnil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Na záběrech je vidět ukrajinský obrněný transportér, který likviduje ruskou techniku v ulicích města.

Z videa, které v pondělí zveřejnil Anton Geraščenko i generální štáb ukrajinských ozbrojených sil, je patrné, že obrněný transportér BTR-4 zničil dva nepřátelské kusy těžké techniky. V druhém případě se ruští vojáci schovávali za zničeným vozem, který po několika ukrajinských střelách vybuchl.

Блискуча бойова робота

Блискуча бойова робота підрозділів Об’єднаних сил, що продовжують обороняти Маріуполь. #stoprussia

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Monday, March 14, 2022

Z obléhaného Mariupolu sice v úterý mohlo odjet humanitárním koridorem asi 2 000 osobních aut, jinak je tam ale situace stále kritická. Ve městě, které má zhruba 400 tisíc obyvatel, podle místních úřadů zahynulo od začátku invaze přes 2 500 civilistů. Ruská armáda Mariupol dennodenně ostřeluje.

Před týdnem čelila leteckému útoku tamní porodnice a dětská nemocnice. Zemřeli při tom tři lidé včetně dítěte a 17 lidí bylo zraněno. V pondělí navíc zemřela další žena, která nepřežila následky zranění po výbuchu. Byla těhotná a nepřežilo ani její dítě, píší média.

V pátek se střetly ukrajinské pěší jednotky s ruským tankem. Stroj s označením „Z“ masakroval vše kolem sebe. Reportér agentury AP natočil, jak tank ze silnice několikrát vystřelil na obytnou budovu. Útok výrazně poškodil dům a způsobil velký požár.

Obrněný vůz poté nacouval do opuštěného autobusu. Později střílel i do firemní budovy, v níž se schovávaly ukrajinské ozbrojené síly. Těm se nakonec tank povedlo zničit.

Tagy: