Problémové zabij hned, rukojmí použij jako lidský štít. U teroristů z Hamásu se našel „manuál“

Ozbrojenec Hamásu

Izraelský plán pro Gazu

Problematické osoby zabijte a další rukojmí používejte jako lidské štíty. Přesně to měl radit teroristům z Hamásu tištěný manuál, jehož obsah poskytl úředník Izraelských obranných sil (IDF) redakci webu The Atlantic. Z původních plánů radikální palestinské organizace vyplývá, že útok Hamásu ze 7. října měl pro teroristy průběh, v nějž ani nedoufali.

Podle úředníka IDF Izraelci manuál psaný v arabštině nalezli po útoku Hamásu u mrtvých teroristů. Část kopie zveřejnil například web Daily Mail. Jedná se o podrobný osmistránkový plán pro palestinské ozbrojence z Pásma Gazy, kteří 7. října prorazili hraniční bariéru a vtrhli na izraelské území, přičemž zabili vyšší stovky civilistů včetně dětí a asi 200 lidí unesli do Gazy.

Pokyny, které nabádají teroristy k „vytvoření chaosu“, jsou rozloženy do několika kapitol. Jejich jednotlivé názvy jsou „shromáždění“, „izolace a kontrola“, „zabezpečení“, „kamufláž a úkryt“ či „komunikace“. Ke shromáždění rukojmí mělo dojít v oblastech, nad nimiž Hamás získal kompletní kontrolu. Muži měli být striktně odděleni od žen a dětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vztahy Izraele a Ruska? Jeden nechce vytočit druhého. Roli hrají Írán i Ukrajina

„Zabijte všechny, od nichž se očekává odpor, a ty, kteří představují hrozbu,“ stojí v dokumentu podle webu The Atlantic. Ostatním zajatým měli ozbrojenci svázat končetiny a zakrýt oči, následně je také měli uklidnit, aby zůstali poslušní. „Používejte je jako lidské štíty,“ uvádí návod, který obsahuje také informace o izraelských vojenských hodnostech a výzbroji. Izraelský prezident Jicchak Herzog o existenci zmíněného průvodce hovořil již v rozhovoru pro CNN.

Podle webu The Atlantic pokyny v příručce naznačují, že Hamás předpokládal odlišný scénář útoku, než k čemu 7. října skutečně došlo. Teroristi zřejmě očekávali daleko rychlejší a silnější izraelský odpor.

„Hamás sám byl pravděpodobně vyveden z rovnováhy svou rychlou dominancí na bojišti a schopností pokračovat celé hodiny, aniž by se setkal s plnou silou moderní armády. Zdá se, že členové Hamásu nečekali, že by mohli rukojmí dostat do Gazy,“ sdělil novinář Graeme Wood. Podkapitola o zásobách podle něj naznačuje, že se Hamás chystal na vleklé izraelské obléhání.

Teroristé nakonec mohli unést velký počet izraelských civilistů či zahraničních turistů zpět do Gazy. Jelikož s tím prakticky ani nepočítali, tak pro přepravu využili improvizovanou dopravu – ukradená auta, SUV, motorky, či dokonce golfové vozíky.

„O 200 unesených – od malých miminek po staré ženy – Izrael neuvažoval ani ve svých nejhorších nočních můrách. Přesvědčení Izraele, že Hamás musí být odstraněn jednou provždy, je z velké části způsobeno obludností jeho posledních zločinů. Teroristé provedli úspěšnější operaci, než očekávali a než si přáli,“ doplnil Wood.

Tagy: