Zabili jim psa, podpálili dům i auta. Britsko-izraelská rodina zažila teror i s miminkem

Konflikt mezi Izraelí a Palestinou si vyžádal stovky obětí.

Dlouhých devět hodin čekala britsko-izraelská rodina na záchranu. Manželé Aimee s Urielem a jejich teprve desetidenní syn Kai se před vražedným řáděním ozbrojenců z Hamásu ukryli v bezpečné místnosti, kterou v této oblasti má každá novostavba, tu však pohltil kouř. Natisknutí u okna se báli vyjít ven, očekávali rozsudek smrti. Po vysvobození zjistili, že jim teroristé vypálili domov, auta a zavraždili milovaného psa. Na rozdíl od britsko-německého páru, který byl v Izraeli na dovolené, však měli štěstí. Přežili.

Devět hodin hrůzy. Tak se dá popsat zážitek britsko-izraelské rodiny, kterou v sobotu v 6:00 vzbudila raketová palba. Jejich domovem nedaleko Pásma Gazy otřásly výbuchy. Manželé s teprve desetidenním synkem utekli do bezpečné místnosti, píše web Daily Mail. V regionu bývají takové místnosti součástí obydlí a mají chránit obyvatele například před útoky raket, přičemž u novostaveb bývá jejich existence samozřejmostí.

Ozbrojení útočníci z Hamásu zavraždili jejich psa, podpálili auta i dům. Oni se mezitím společně s babičkou chlapečka tísnili v zakouřené místnosti. Vyjít ven se báli, hrozila by jim tam pravděpodobně smrt. Společně se střídali u okna, aby se nadechli čerstvého vzduchu. Záchrana dorazila po 15. hodině, tedy zhruba devět hodin od začátku teroru.

ČTĚTE TAKÉ: Šéf Hamásu si užíval útoky v televizi z Kataru, přežil i atentát. Kdo je Ismáíl Haníja?

Izraelské obranné síly celou rodinu odvedly do bezpečného bunkru, kde se jim dostalo pomoci. Bratranec ženy, Russell Langer, o situaci svých příbuzných informoval na sociální síti X, kde také sdílel jejich fotografii z bezpečí. Na snímku je vidět, jak si žena drží kyslíkovou masku, zatímco chová svého syna. Po jejím boku pak sedí manžel.

Miminko zvedli k oknu

Jak Langer sdělil pro web The Telegraph, se svou sestřenicí si po celou dobu psal. „Uvízli jsme. Přišli k nám a zapálili náš dům,“ uvedla žena v jedné ze zpráv. Do záchrany byl s rodinou v kontaktu. „Utíkali rovnou do bezpečné místnosti. Doslova teroristy slyšeli. Pokoj byl zaplněn kouřem. V podstatě zvedli miminko k oknu, aby mohlo dýchat čerstvý vzduch,“ popisoval médiím.

Navzdory hrůzné situaci si mladá rodina odnesla spíše duševní než fyzické rány. „Malý Kai se zdá být v pořádku, byl akorát trochu pokrytý sazemi. Dům vyhořel, stejně jako jejich auta,“ dodal Langer. Manželé s miminkem mohou ve srovnání s britsko-německým párem mluvit o štěstí.

Britský fotograf Danny Darlington, který žil v Berlíně se svou německou přítelkyní Carolin Bohlovou, si užíval dovolené v Izraeli. Ještě pár hodin před propuknutím chaosu v zemi na svém instagramovém profilu sdílel společné fotografie plné úsměvů. Útok je měl zastihnout na jihu země, následně se podle příbuzných ukrývali v bunkru. To bylo naposledy, kdy se dvojice svým nejbližším ozvala, píše web Daily Mail.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak dlouho potrvá válka? Rozhodne Izrael. Pozemní útok by hrál do karet Hamásu, tvrdí experti

Oficiální cestou nebyla jejich smrt dosud potvrzena, rodiny však měly obdržet zdrcující zprávu od místních, kteří se do pátrání po páru pustili. „I když jsme nedostali oficiální oznámení vlád Izraele, Německa nebo Spojeného království, máme spolehlivé informace z terénu, že naše milovaná Caro a její drahý přátel Danny byli zabiti při teroristickém útoku Hamásu,“ napsal švagr dívky na Instagramu.

„Jsme vděční rodině, přátelům, známým i naprosto cizím lidem za pomoc při poskytování užitečných informací, kontaktů, naděje, modliteb a útěchy. Nyní se pokusíme vyrovnat s touto tragédií. Prosíme o trochu času a prostoru. Děkujeme,“ doplnil.

Tagy: