Žabomyší války, reaguje Michálek na „zezelenalou“ Michailidu. Nekončící zábava, píší jiní

Stalo se mi už mnohokrát, že se někdo chlubil mojí prací, aniž by mi dal kredit. Nikdy by mě ale nenapadlo, že bych si kvůli tomu veřejně stěžoval. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek. Reagoval tak na situaci kolem Jany Michailidu. Některých Pirátů se dotkla skutečnost, že stranická expertka na legalizaci či regulaci psychotropních látek chyběla na jednom z propagačních bannerů. Strana materiál později upravila.

Na ještě interním propagačním materiálu Piráti zmiňovali své legislativní úspěchy. „Co se podle vás za srpen nejvíce povedlo?“ ptala se strana svých podporovatelů. Ti měli na výběr ze čtyř možností – zákaz vlastnění médií politiky, zvýšení rodičovského příspěvku, osm miliard korun na dostupné bydlení či nová pravidla pro regulaci kratomu a konopných produktů.

U prvních tří položek byly tváře Pirátů, kteří danou věc prosazovali – konkrétně Jakub Michálek, místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. U poslední položky byla místo člena Pirátů vidět fotka konopné rostliny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piráti čelí ostré kritice za „cenzuru“ rebelky Michailidu. Jste trapáci, vzkázal Zahradil

Materiál pobouřil některé z Pirátů. „Oficiální propagace Pirátů je nikdy nekončící seriál zábavy. Tentokrát sobotní kvíz: Najdi na fotce Janku,“ kritizoval na sociální síti X (dříve Twitter) jeden ze zakládajících členů Pirátů Dalibor Záhora. Poukázal tím na fakt, že expertkou strany na otázky týkající se legalizace či regulace psychotropních látek je členka rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislosti Jana Michailidu.

Podívejte se na letní speciál 360° s Ivanem Bartošem:

Podle Michálka je v podobných případech správné přiznávat zásluhy těm, kteří je mají. „Nejsem nicméně seznámen s konkrétní situací. Pokud se někde stala chyba, přijde mi normální upozornit spolupracovníky, kteří obsah tvoří. Ti to pak uvedou na pravou míru,“ řekl předseda pirátského poslaneckého klubu pro CNN Prima NEWS.

K nápravě skutečně došlo. Když Piráti v neděli odpoledne grafiku sdíleli oficiálně, fotografii konopí už vystřídala 32letá politička. Stalo se tak až poté, co někteří členové strany vyjádřili svůj velmi ostrý názor směrem k autorům původního banneru.

Jakube, jsi č*rák

„Jsem nějak zezelenala,“ glosovala na sociálních sítích samotná Michailidu. Společně se Záhorou pak prostřednictvím parodické koláže srovnávala praktiky strany s totalitními režimy. Nechyběly narážky na legendární upravené fotky Josifa Stalina či Klementa Gottwalda, jejichž propaganda mimo jiné proslula odstraňováním nepohodlných osob ze starších snímků.

Michálek takovou reakci nepovažuje za ideální: „Stalo se mi už mnohokrát, že někde vznikl materiál, kde se někdo ve straně chlubí mojí prací, aniž by mi dal kredit. Nikdy by mě ale nenapadlo, že bych si kvůli tomu veřejně stěžoval, to mi taky nepřijde solidní. Veřejný prostor je už tak dost zahlcený egoismem a žabomyšími válkami.“

Asi nejostřejší reakci na sociálních sítích zanechal dlouholetý člen Pirátů a partner Michailidu Ondřej Hanus, který z podoby původního banneru očividně viní přímo Michálka. „Jakoubek Michálek je č*rák, pravím jako desetiletý člen Pirátů. Č*rák. Č*rák. Č*rák. Jakube, jsi č*rák. S láskou ten od tý dredatý fuchtle,“ napsal na X.

Příspěvek ze zmíněné sociální sítě později zmizel. Redakce CNN Prima NEWS má nicméně screen. Rovněž poprosila Michálka o reakci. Ten však odpověděl spíš nepřímo: „Věřím, že se nám do budoucna podaří zlepšit kulturu fungování po všech stránkách, protože to je něco, na čem teď v Pirátské straně opravdu pracujeme. Souvisí to i s tím, jakou společnost tu chceme rozvíjet, tedy svobodnou, spravedlivou a vzdělanou.“

Komunismus, nebo startrekismus?

Michailidu se v minulosti ocitla ve sporu s některými spolustraníky kvůli svým krajně levicovým názorům. Například letos v květnu se účastnila akce s názvem „Dny antikapitalismu“, jejíž součástí byly i marxistické přednášky. Politička pak na sociálních sítích zmiňovala mimo jiné překlad analýz některých textů Vladimira Iljiče Lenina.

Účast Michailidu na zmíněné akci odsoudil například i šéf Pirátů Bartoš. Část straníků chtěla levicově orientovanou kolegyni také odvolat z vedení strany, konkrétně z republikového výboru. K tomu začátkem června skutečně došlo.

V září 2021 Michailidu v diskusi na pirátském fóru uvedla, že „její vnitřní přesvědčení je komunistické. Ve smyslu původním (demokratickém)“. Rovněž zmínila, že zrušení duševního vlastnictví je neoddiskutovatelnou součástí pirátství a jeden z hlavních bojů pirátského hnutí proti kapitalismu. Michálek tehdy uvedl, že je z výroků o komunismu zděšen.

Když Michailidu koncem května v rozhovoru pro DVTV znovu odpovídala na otázku, zda by se ještě označila za komunistku, odpověděla: „Našli jsme lepší slovo (než komunistka) – startrekistka. Já jsem Star Trek nesledovala, ale prý je tam nastavené podobné ekonomické zřízení, jaké bych si já ideálně představovala.“

Tagy: