Hlaváček z ANO se vzdal mandátu europoslance. Vysvětluje to osobními důvody. Nahradí ho Kubín

Martin Hlaváček (ANO)

Hlaváček se vzdal mandátu europoslance

Mandátu v Evropském parlamentu se vzdal europoslanec Martin Hlaváček (ANO), který svůj post v červnových volbách obhájil. Důvodem jsou závažné osobní důvody, uvedl na sociální síti X. S opozičním hnutím však hodlá nadále spolupracovat. Místopředsedkyně frakce Patrioti pro Evropu, pod jejíž vlajkou zasednou ve Štrasburku europoslanci ANO, Klára Dostálová (ANO) zprávu potvrdila a uvedla, že kolegy Hlaváčkovo rozhodnutí mrzí. Ve funkci ho nahradí českobudějovický zastupitel Tomáš Kubín (ANO).

„Závažné osobní důvody mi neumožní ujmout se mandátu poslance Evropského parlamentu,“ uvedl evropský zákonodárce, který sice svůj mandát obhájil, ale v Evropském parlamentu nezasedne. S opozičním hnutím hodlá nadále spolupracovat, a to včetně think tanku Institut pro politiku a společnost, který je spjatý s ANO.

K TÉMATU: Čeští politici odsuzují útok na Trumpa. Fiala odmítá násilí, Babiš akt označil za šílený

V europarlamentu místo něj zasedne českobudějovický zastupitel Tomáš Kubín. Hodlá rovněž setrvat ve své funkci v jihočeské metropoli. Původně se připravoval na pozici asistenta europoslankyně Jarmily Jermanové (ANO). O Hlaváčkově rezignaci se dozvěděl až při pondělní cestě do Štrasburku.

„Neměl jsem žádné tušení. Je to pro mě čerstvá informace,“ uvedl Kubín pro ČTK. Dodal, že na práci v Evropském parlamentu se připravoval, ale nyní se jeho role změní. „Samozřejmě především se jedná o rozdílné pravomoci. Nyní nedokážu říct, na jakou oblast se v Evropském parlamentu zaměřím. Záleží na naší dohodě uvnitř hnutí ANO i uvnitř celé frakce,“ upřesnil.

„Je nám líto, že osobní záležitosti našemu kolegovi Martinu Hlaváčkovi neumožňují ujmout se ve Štrasburku nového mandátu europoslance,“ potvrdila jeho rozhodnutí lídryně kandidátky ANO do eurovoleb Klára Dostálová. Dodala, že všechny české zástupce na poli evropské politiky alespoň těší, že spolupráce mezi hnutím a Hlaváčkem bude pokračovat.

Odstoupení Hlaváčka je mezi politiky prvním případem

Hlaváček mezi roky 2013 a 2019 působil jako člen představenstva a ředitel vnějších vztahů v tabákové společnosti Philip Morris. Rodák z Poličky absolvoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze, studoval i na univerzitě ve španělské Seville. Po škole zamířil do diplomacie, působil na české ambasádě v Aténách, v roce 2005 přešel na stálé zastoupení Česka v Bruselu, kde vedl úsek zemědělství a životního prostředí.

Podílel se na vyjednávání společné zemědělské politiky EU nebo zajištění ochrany tradičních českých produktů. Od ledna do října 2012 byl náměstkem ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) pro zemědělskou a rybářskou politiku EU, poté zamířil do soukromého sektoru. V Evropském parlamentu byl členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova.

Hnutí ANO bude v novém Evropském parlamentu součástí frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), v jejímž čele je šéf francouzského Národního sdružení Jordan Bardella. Místopředsedkyní se stala Klára Dostálová. Členy jsou dále čeští europoslanci z Přísahy a Motoristů Filip Turek a Nikola Bartůšek a také zástupci maďarské strany Fidesz současného premiéra Viktora Orbána, italské Ligy nebo Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Hlaváčkovo rozhodnutí vzdát se mandátu je prvním podobným případem mezi českými politiky zvolenými do europarlamentu. V minulosti čtyři z českých europoslanců mandát nedokončili. Dva z nich rezignovali – Vladimír Remek (KSČM) v prosinci 2013, kdy se stal velvyslancem v Rusku, a Petr Mach (Svobodní) v srpnu 2017, aby se mohl věnovat kampani před volbami do Sněmovny. Další dva během svého mandátu zemřeli. Šlo o Jiřího Havla (ČSSD) v červenci 2012 a Miroslava Ransdorfa (KSČM) v lednu 2016.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chtějí hájit národní zájmy, mnozí však ohrožují ty české. Kdo je kdo v nové frakci Patriotů?

Tagy: