Žáci z Boleslavska na školním tablu pózovali s dlouhými zbraněmi. Ředitel přiznal pochybení

Dlouhá zbraň (Ilustrační foto)

Tablo základní školy na Mladoboleslavsku: Děti pózovaly se zbraní v ruce

O pořádný rozruch se postarali žáci deváté třídy ze školy v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Na svém tablu totiž pózují s maketami dlouhých zbraní, přičemž na některých snímcích na sebe i míří. Přestože žáci k tablu přiložili cedulku s nápisem, že jde o recesi, vyvolal incident velkou debatu na sociálních sítích. Ředitel školy následně přiznal, že šlo o pochybení, a snímky označil za nevhodné. Informoval o tom web Novinky.cz.

Žáci vyvěsili tablo do výlohy v místním obchodě s elektronikou a drogistickým zbožím. Některým místním se snímky příliš nelíbily. „Byla jsem z toho v šoku, úplně jsem oněměla a rozhodilo mě to,“ řekla webu Novinky.cz jedna z obyvatelek. To, že taková věc napadne patnáctileté děti, jí prý nepřekvapuje. „Od toho jsou ale učitelé a škola, aby to nějak korigovali,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čech vytáhl pistoli na matky s dětmi. Policisté ho pustili, rodiče v Kostolišti mají strach

Podle ředitele školy Zdeňka Galetky byla tématem fotografií třicátá léta a Bonnie a Clyde. „Než tablo začali dělat, mluvil jsem s třídní učitelkou. Výsledek je trochu nešťastný, tohle uniklo. Zvlášť fotky, kde na sebe děti vzájemně míří, jsou úplně nevhodné,“ sdělil Galetka. Předpokládal prý, že třídní učitelka je rozumná a vše ohlídá. Tablo viselo ve výloze několik dní, než jej ředitel ve středu nechal odstranit. K vidění je ale na Facebooku.

Žáci sice na tablo přidali nápis, že jde o recesi a že při jeho tvorbě nebyly použity žádné střelné zbraně a nikdo nebyl ohrožen, ale i tak je to podle Galetky nešťastné. Podle něj se inspirovali dřívějším výtvorem z Mladé Boleslavi. „Asi to kdysi viděli, ale teď v tom kontextu střelby v Praze…,“ odkázal ředitel na prosincový útok na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, při kterém zemřelo 14 lidí a 25 utrpělo zranění. Právě v tomto případě pachatel použil dlouhou zbraň.

Za nevhodné označila snímky starostka Bělé pod Bezdězem Jitka Tošovská. „Nejsem příznivcem zbraní, rozhodně s tím nesouhlasím,“ řekla. Takové věci má podle ní pohlídat ředitel. Sama ale prý tablo neviděla.

V městské skupině na Facebooku ale lidé žáky hájí. „Tablo je fajn a rozhodně na něm nevidím nic závadného. Každému z nás bylo patnáct a hráli jsme si na vojáky a indiány. Absolutně nevidím důvod, proč toto tablo odsuzovat,“ napsal v komentářích pod fotografií tabla jeden z uživatelů. Podle něj mu snímky připomínají dobu mafie a prohibice v USA.

„Tablo vypadá dobře. Za mě bych ho nestahovala, je to práce těch dětí a dobrý nápad,“ dodala další z diskutujících. „Nevím, co řešíte, dětem se to líbí, a to je hlavní, ne?“ podotkl jiný uživatel.

Další se ovšem podivil, že starostka tablo neviděla. „Docela je škoda, že paní starostka dle vyjádření v médiích tablo neviděla. Na to, že bylo několik dní na hlavní ulici, je docela divné ho nevidět,“ napsal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pozoroval lidi při spánku, okrádal i děti. Zlodějského fantoma poslal soud za mříže

Tagy:
škola zbraň Středočeský kraj základní škola okres Mladá Boleslav Bělá pod Bezdězem