Dětem hrozí výuka v kontejnerech, řekl Bek. Nedostatek míst hlásí nejen školy u Prahy

Ministr školství Mikuláš Bek

Ministr školství Mikuláš Bek o začátku nového školního roku

Školy kolem velkých měst mají problém s kapacitou. Například v Chýni u Prahy se děti musejí učit v kontejnerech. Pokud se nic neudělá, mohla by podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) taková situace nastat i jinde. Ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil také problém s integrací ukrajinských dětí. Ta podle něj vázne kvůli jazykové bariéře, neboť neumíme učit češtinu jako cizí jazyk.

V celé řadě krajů máme kapacitu škol dostatečnou. Velký problém jsou ale příměstské oblasti, například kolem Prahy a Brna, kde se třídy naplňují na limity zákonů,“ řekl ministr školství Bek ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Škola stres nezpůsobuje, mohou za něj hlavně rodiče, říká odbornice. Jak dětem pomoci?

To, že obce kolem Prahy trápí nedostatečná kapacita základních škol, je vidět například v Chýni, která je od centra metropole vzdálená 17 kilometrů. Místa v tamní škole nestačí, a tak se děti budou učit v kontejnerech. Podle Beka to ale může hrozit i v jiných městech. „Pokud nic neuděláme, může se to stát. Doufám ale, že se to podaří odvrátit,“ řekl Bek.

Otazník visí nad počtem dětí z Ukrajiny

Podle Beka zatím navíc není jasné, kolik studentů z Ukrajiny nastoupí v září do českých škol. „Data budeme mít až ve chvíli, kdy do škol skutečně nastoupí. Část ukrajinských dětí se mohla během léta vrátit,“ popsal Bek s tím, že mohlo dojít ke změně počtu. „Počítáme ale s tím, že v českých školách budou nižší desítky tisíc ukrajinských dětí,“ dodal ministr.

Se začleňováním ukrajinských dětí mají podle Beka učitelé zkušenost. „Velký problém České republiky při přijímání cizinců je ale to, že nemáme dostatek učitelů, kteří by učili češtinu jako cizí jazyk,“ sdělil Bek a podotkl, že například v Německu nebo Rakousku, kde zažili už řadu migračních vln, je tento systém propracovanější.

Podle něj je potřeba změnit přípravu učitelů na pedagogických fakultách. „Aby měli přípravu v tom, jak učit češtinu jako cizí jazyk pro ty, kteří nejsou rodilými mluvčími. Podle dat české školní inspekce se ukazuje, že integrace ukrajinských dětí do českých tříd někdy vázne na jazykových dovednostech,“ sdělil Bek s tím, že jsme možná podlehli domněnce, že když jsme Slované, budeme si rozumět. „Jedna věc je dorozumět se v denních situacích a jiná samozřejmě sledovat výuku nebo psát texty v češtině na střední škole, tady nás čeká ještě spousta práce,“ dodal ministr.

Tagy: