Škola stres nezpůsobuje, mohou za něj hlavně rodiče, říká odbornice. Jak dětem pomoci?

Škola dětem stres nezpůsobuje, to dělají rodiče či učitelé svými přehnanými nároky. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedla ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny Praha Galina Jarolímková. Před začátkem školního roku by rodiče neměli podporovat pouze nejmenší, kteří míří do 1. třídy, ale i studenty, kteří nastupují do nového prostředí na střední školu.

„Rodiče jsou jediní, kteří mohou děti na začátku školního roku povzbudit. Mohou se s nimi jít třeba podívat na školu, do které budou chodit, a pozitivně je motivovat: říkat jim, že jsou velcí školáci a začnou se učit psát, počítat,“ radí Jarolímková s tím, že je s tím třeba vydržet i po začátku výuky. prázdnin. „Škola nezpůsobuje stres, ten vytvářejí rodiče a možná i někteří učitelé přehnanými nároky na děti hned na začátku školního roku,“ podotkla.

Podporu si podle ní hodně zasluhují také nově nastupující středoškoláci. „Míří do nového prostředí s novými kamarády, do jiného vzdělávacího systému. Na rodičích je, aby jim řekli, se nic neděje, když například v prvním pololetí zkazí známky – že jim pomohou. Rodiče by vždy vždy měli být nápomocní, ať jde o první třídu nebo první ročník na střední škole. Vždy jde o začátek něčeho nového,“ doplnila Jarolímková.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Školní obědy podraží, ne naposledy. Měníme okurky za mrkev a mrkev za okurky, líčí ředitelka

Podle pedagožky a poslankyně za ODS Renaty Zajíčková  s sebou každý životní předěl – kterým je i návrat či nástup do školy – nese určitou nervozitu, pochybnosti a nejistotu. „Je primárně na rodičích vytvořit pro děti klidné prostředí. Říci jim, že přijde mnoho nových věcí, vrátí se mezi kamarády. Neměli by vyvolávat nervozitu,“ apelovala poslankyně.

To samé podle ní platí i pro učitele. „Děti jsou ve škole mezi jinou skupinou lidí. Není to rodina, ale kamarádi a učitelé. I dnes se mluví o tom, že škola musí a měla by vytvářet pohodové prostředí tak, aby se tam dítě po všech stránkách cítilo příjemně. Jsem přesvědčena, že se o to většina učitelů snaží,“ sdělila Zajíčková.

Případy, kdy dítě ve škole udělá chybu, by podle ní neměly být brány jako něco negativního. „Naopak, chyby k životu patří. Myslím, že dnes je téměř běžný standard, že chyba do výuky patří a patřičně se s ní pracuje,“ dodala.

Tagy: