Začne Izrael posílat zbraně na Ukrajinu? Ministra pobouřily íránské rakety pro Rusko

Izrael se doposud snažil v kontextu války na Ukrajině držet stranou. Rétoricky podporoval Ukrajinu a posílal zemi defenzivní vybavení, udržoval ale i pragmatické vztahy s Ruskem. To se nyní dost možná změní. Izraelský ministr pro záležitosti diaspory Nachman Šaj uvedl, že by měl Jeruzalém začít posílat vojenskou pomoc na Ukrajinu. Podráždilo ho totiž chování Íránu.

Rusko se na Ukrajině prozatím marně snaží chytit druhý válečný dech, a proto vyhlíží pomoc u zbývajících vojenských partnerů. Jedním z nich je Írán. Vladimir Putin domluvil s teheránským protějškem Ebráhímem Raísím už v létě dodávky dronů pro Rusko. Válečné stroje se v posledních týdnech už začínají objevovat v akci na Ukrajině.

Podle listu Washington Post pak Írán rovněž plánuje poskytnout Rusku své balistické rakety. Právě tato informace zřejmě pobouřila Izrael. A to natolik, že doposud spíše neutrální země plánuje výraznou změnu chování.

„Dnes ráno se objevila informace, že Írán přesouvá balistické rakety do Ruska. Teď už není pochyb o tom, na jaké straně by měl Izrael v tomto krvavém konfliktu stát. Je načase, aby i Ukrajina obdržela vojenskou pomoc, jakou už poskytly Spojené státy a země NATO,“ napsal na Twitter ministr Šaj.

A jelikož jde o člena izraelského kabinetu, je logické se domnívat, že může interpretovat změnu kurzu celé vlády Jeruzaléma.

Informaci už sdílel na Twitteru ukrajinský web Kyiv Independent. Komentující zprávu přijali s bouřlivým nadšením. Někteří uživatelé si ale rýpnuli do Izraele s tím, že s rozhodnutím údajně až příliš okatě otálel.

„Myslím, že to bylo jasné od prvních dní této války, ale v pohodě. Díky,“ napsal jeden z uživatelů.

Tagy: