Rusko už nasadilo do války na Ukrajině drony z Íránu. Není těžké je trefit, říká expert

Údajná troska íránského dronu, který se měl podle Ukrajinců zapojit do útoku na Oděsu (25. 9. 2022).

Válka na Ukrajině (6.10.2022 6:00)

Navzdory papírovým předpokladům Ukrajina na části fronty převyšuje Rusko silou dělostřelectva. Moskva se proto snaží nevýhodu snížit v disciplíně, ve které dosud excelovali spíše Ukrajinci – práce s drony. Rusko už začíná na bojišti využívat drony z Íránu. Experti vysvětlili, jaké jsou vlastnosti těchto válečných strojů.

Od počátku války ruská armáda spoléhala na svou enormní dělostřeleckou převahu, která vojskům umožnila bojovat s nepřítelem na dálku bez přímé konfrontace. Jenže během uplynulých měsíců Ukrajinci věhlas ruského dělostřelectva snížili likvidací řady kusů vojenské techniky. Problémem pro Rusy je také nedostatek munice.

Armáda Moskvy se proto poohlíží po nástrojích, které by jí umožnily nahradit řídnoucí dělostřelectvo. Do akce se proto dostaly íránské drony, o kterých ruský prezident Vladimir Putin jednal v srpnu se svým íránským protějškem Ebráhímem Raísím.

Podle listu Business Insider nasadili Rusové drony Shahed-136 jižně od Charkova. V Charkovské oblasti se Ukrajincům podařil překvapivý průlom, při kterém nepřítele vyhnali z prakticky celého regionu. Pozemní ofenzívě předcházelo ukrajinské ostřelování, a to často pomocí systémů doručených ze Západu.

Právě moderní ukrajinská technika má patřit mezi hlavní cíle íránských dronů, které mají Rusům pomoci zvrátit vývoj války. „V ostatních oblastech mají Rusové významnou dělostřeleckou převahu. Tady ale už ne, proto začali používat tyto drony,“ sdělil pro Wall Street Journal nejmenovaný ukrajinský plukovník.

Slabiny íránských dronů

Původně to přitom byla Ukrajina, která v boji proslavila drony. Konkrétně modely Bayraktar z Turecka. V porovnání s íránskými drony jsou tyto stroje rychlejší i větší. Podle expertů jsou modely Shaded 136 v podstatě na pomezí mezi raketou a dronem. A údajně není příliš složité sestřelit je z oblohy.

„Jsou to pomalé drony, které létají nízko, což je výrazně limituje ve snaze reagovat na náhlé hrozby v dosahu,“ myslí si Justin Bronk, britský odborník na vzdušné síly.

Íránské drony jsou ale relativně levné a je snadné je ovládat. Rusko proto může spoléhat na to, že bitevní pole do budoucna zaplaví „hordami“ těchto dronů, píše Business Insider.

„Pro Ukrajinu určitě představují problém. Vzdušná obrana je všechny nemůže sestřelit, budou páchat škody na městech, základnách i radarech. Západní partneři by proto měli zvýšit dodávky protivzdušné obrany krátkého a středního doletu,“ uzavřel Bronk.

Tagy: