Zadáte špatně značku a přijdete o 1500 korun. Jak koupit dálniční známku bez chyb?

V e-shopu na dálniční známky si můžete vybrat ze tří variant.

Elektronickou dálniční známku si už prostřednictvím internetu koupilo přes 300 tisíc lidí. Při nákupu přes e-shop si ale musíte dát velký pozor, abyste správně zadali číslo registrační značky. Pokud uděláte chybu, můžete přijít až o 1 500 korun, které vám už nikdo nevrátí.

Přesně to se stalo podnikateli Stanislavu Kralovanskému. „Zakoupil jsem si roční známku za 1 500 korun, ale zadal špatně registrační značku. Blbla mi klávesnice a vypadlo mi z ní jedno číslo. Přiznávám, že je to moje chyba. Když jsem se ptal, co s tím, bylo mi řečeno že jediná cesta je koupit si známku novou. Nevím, jestli je v pořádku, že vlastně daruji státu 1 500 korun,“ popsal redakci podnikatel.

To, že kvůli takové chybě můžete přijít o peníze, potvrdil mluvčí Martin Opatrný ze společnosti Cendis, který má elektronické dálniční známky na starosti. „Při nákupu v e-shopu lidé občas zadají špatně svoji SPZ nebo e-mail. Pokud si nastaví začátek platnosti e-známky ihned, není bohužel možné chyby opravit. Doporučujeme tedy koupit známku alespoň s několikadenním předstihem platnosti. V tom případě mají motoristé čas vše v klidu zkontrolovat a případně opravit,“ radí mluvčí.

Na co dalšího by si měli dát lidé pozor? Elektronické dálniční známky už neplatí kalendářní rok, ale libovolných 365 dní. Pokud si tedy někdo koupí dálniční známku až na jaře, bude mu platit do jara příštího roku.

Pokud si někdo kupuje e-známku na pobočce České pošty nebo EuroOilu, musí si zadané údaje zkontrolovat přímo na místě. Opravit je totiž lze pouze do 15 minut na stejné pobočce, jinak už při okamžité platnosti nejsou změny možné.

Ke koupi jsou na e-shopu tři typy dálničních známek. Roční stojí 1 500 korun, 30denní vyjde na 440 korun, 10dení dálniční známka stojí 310 korun.

Tagy: