Žádná porážka, ale cesta na vrchol. Odvolaného lídra slovenské opozice podporuje i Kalousek

Odvolání z pozice místopředsedy slovenské Národní rady se může opozičnímu lídrovi z Progresivního Slovenska Michalu Šimečkovi vyplatit. To si myslí český exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který společně s dalšími tuzemskými politiky vyjádřil Šimečkovi podporu. Patří k nim třeba vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který v odvolání Šimečky vidí mstu vlády premiéra Roberta Fica.

Kalousek se k odvolání Šimečky vyjádřil přímo u jeho příspěvku na sociální síti X. Na úvod mu pogratuloval. „Tohle není porážka, ale cesta na vrchol. Být obětí křivdy a ‚mučedníkem’ je spolehlivá cesta k úspěchu. Tohle vždycky fungovalo u nás i u vás. Přeji hodně sil a úspěchů,“ vzkázal opozičnímu předákovi.

ČTĚTE TAKÉ: Chmelár: Fico si hraje na Orbána, ale jen všechny naštve. Levice na Slovensku i v Česku je mrtvá

Vyjádřili se i další tuzemští politici a to i přímo z vlády. „Odvolání Michala Šimečky z postu místopředsedy slovenské dolní komory považuji pouze za osobní mstu motivovanou oprávněnou kritikou Ficovy vlády. Z funkce jej odvolat mohou. Lídrem opozice zůstane i nadále. Držíme palce v nelehké situaci,“ uvedl na sociální síti X předseda Pirátů a vicepremiér Bartoš.

Šimečku oceňuje i europoslankyně a neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová (STAN). „Michala Šimečku považuji za zásadového politika, který vidí Slovensko jako demokratickou, prozápadní a úspěšnou zemi. Uvědomuje si, že politika nemá být založena na rozdělování a osobní mstě, ale na hledání řešení a vytváření lepší budoucnosti pro všechny,“ napsala po hlasování ve slovenském parlamentu Nerudová s dovětkem, aby se Šimečka „nenechal dnešním odvoláním znechutit“.

Senátor a další poražený aspirant na post českého prezidenta Marek Hilšer (MHS) mluví o umlčování tamní opozice. „Odvolání Michala Šimečky parlamentní většinou a umlčování opozice je jen dalším symptomem umírající demokracie na Slovensku. Fico definitivně navázal na gaunerský mečiarismus,“ reagoval člen horní komory Parlamentu ČR.

Porazím vás ve volbách, slibuje Ficovi Šimečka

Koalice prosadila odvolání Šimečky 76 hlasy, což je nejtěsnější možná většina ve slovenském parlamentu. Opoziční strany v čele s PS se hlasování neúčastnily.

Vláda se přitom opírá o podporu 79 zákonodárců. Pro nehlasovalo trio vládních poslanců ze strany Hlas-SD, kterou před časem založil nynější prezident Peter Pellegrini. Nynější šéf partaje a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok přitom před hlasováním sliboval, že jeho klub bude jednotný.

„Pane Fico, můžete odvolat místopředsedu parlamentu, ale nemůžete odvolat lídra opozice. Těším se, jak vás porazím ve volbách. Teď na to mám denně o několik hodin více času,“ reagoval na svůj konec ve vedení Národní rady Šimečka.

Mimo to ve svém příspěvku ironicky napsal, jak se jeho odvoláním vládě podaří vyřešit všechny problémy Slovenska. „Zlevní potraviny, učitelky a zdravotní sestry budou mít vyšší platy, naše děti přestanou utíkat do zahraničí, do Košic dojedete po dálnici a i ta voda ze sklepů se vypumpuje sama,“ sdělil mimo jiné Šimečka.

PODÍVEJTE SE TAKÉ: Harrisová směřuje ke třetí světové válce, řekl David. Naprosté blouznění, oponovala Gregorová

Tagy: