Ofenziva, či jen nájezd? Putin se snaží Ukrajince u Kurska normalizovat, Rusy vpád nezajímá

Ukrajinci načínají již třetí měsíc od chvíle, kdy zahájili svoji ofenzivu do Kurské oblasti, oficiálního území Ruské federace. Jejich postup se zastavil, ale stále zde drží dobyté území. Oproti tomu ruský prezident Vladimir Putin sliboval, že výpad Kyjeva velmi rychle ukončí a získá oblast zpět pod svoji kontrolu. To se mu však stále nepodařilo a místo toho se snaží Kursk upozadit. Moskvě se ale mezitím poměrně daří postupovat na Ukrajině.

„Ruské pohyby se většinou odehrávají na našich křídlech,“ sdělil CNN jeden z ukrajinských velitelů v Kurské oblasti nesoucí přezdívku „Chlad“. „Stále se snaží postupovat, ale jejich územní zisky jsou zanedbatelné, někde získají maximálně jen ulici na vesnici. Je to ale oboustranné – provádíme protiútoky a tlačíme je,“ popsal voják.

ČTĚTE TAKÉ: Pokud nás Rusko napadne, zaútočíme na Petrohrad. Polský generál popsal obrannou strategii

Vpádem do Kurské oblasti se Ukrajinci vyznamenali. Přišel naprosto nečekaně, takže zaskočil nejen Rusy, ale i západní spojence Kyjeva. Vojenští analytici dlouhodobě uvádějí, že jejich hlavním cílem je rozdělit ruské síly, pozvednout morálku svých obránců a případně využít dobyté území v Kurské oblasti jako „žeton pro vyjednávání“.

Putin následně hlásil, že ukrajinský výpad bude mít jepičí život. Namísto toho však Kyjev drží území v Rusku již devět týdnů. Baštou ukrajinských sil v Rusku je město Sudža, nyní se pokouší o druhou kolem vesnice Veselje.

Kreml zprvu zareagoval vysláním až 40 tisíc vojáků k obraně svého vlastního území. Podle všeho se ale jednalo o velmi chabě připravené síly. Analytik Mark Galeotti pro CNN řekl, že Rusové na obranu nestáhli zkušené vojáky z ukrajinského území, nýbrž do Kurské oblasti vyslali oddíly „sesbírané z toho, co zrovna našli“. Na samém začátku ukrajinského vpádu navíc oblast bránili převážně branci a vojáci v záloze. Zkušenější síly začaly do Kurské oblasti proudit až v poslední době.

CNN hlásí, že se Rusko nechce vydat cestou stažením části vojsk z Ukrajiny a jejich vysláním do Kurské oblasti. Právě to by přitom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potřeboval, aby ulevil obráncům na Donbasu, kteří aktuálně pomalu ztrácí kousky území Rusům. Ti postupují za cenu vysokých ztrát, ale jejich vedení to příliš nevadí. Hlavní je pro ruské vedení to, že má alespoň mírný progres.

Normalizace vpádu

Zajímavostí však je, že Putin se snaží Kurskou oblast příliš nezmiňovat, aby tím nepopudil vlastní obyvatelstvo. „Jeho strategií je odvést pozornost populace od toho, co se (v Kurské oblasti) stalo, protože je to nepochybně velká ostuda. Místo toho se snaží vytvořit dojem, že nejde o nic vážného,“ komentoval pro CNN výzkumník John Lough.

Za zmínku jistě stojí, že je to poprvé od 2. světové války, kdy je nynější oficiální území Ruska pod útokem zvenčí.

Putin a jeho věrní tak ofenzivu Ukrajinců v Kurské oblasti neoznačují jinak než coby „nájezd“. Tento „nájezd“ však trvá již třetí měsíc a Ukrajinci se rozhodně nemají k tomu, že by dobyté území chtěli opustit.

Vládci Kremlu se podle americké televizní stanice podařilo nevídané – útok na vlastní území doslova normalizovat. „Většina Ruska si již zvykla na boje u Kursku. Ti, kteří s Kurskou oblastí nemají nic společného, se jen velmi vágně zajímají, co se zde děje,“ uvedl dle CNN jistý ruský válečný blogger, kterých má Kreml spoustu.

PODÍVEJTE SE: Ukrajina na tom hůř nebyla. Zelenského rozhodnutí může být vnímáno jako zrada, říká Mikulecký

Tagy:
Vladimir Putin CNN Ukrajina politika Petrohrad Kursk Rusko Kyjev ozbrojený konflikt Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Kurská oblast konflikt, válka a mír