Záhada na odvrácené straně Měsíce. Čínské vozítko vyfotilo podivný objekt a míří k němu

Čínský rover Yutu-2 zachytil na odvrácené straně Měsíce záhadný objekt. Fotografii pořídil během průzkumu okolí kráteru Von Kármán. Překvapivě souměrné těleso ve tvaru krychle teď vědcům nedá spát a netrpělivě čekají, až se k němu robotické vozítko dostane blíže.

Objekt ve tvaru krychle zachytilo čínské lunární vozítko během cesty okolo zmiňovaného kráteru zhruba ve vzdálenosti 80 metrů, informuje web Space.com. Informační kanál Our Space, který spadá pod Čínskou národní vesmírnou agenturu, mluví o „záhadné boudě“.

Nikdo zatím neví, o co se může jednat. Robotické vozítko totiž bylo při pořízení snímku příliš daleko. K bližšímu prozkoumání objektu ale hned tak nedojde. Podle expertů bude roveru trvat dva až tři měsíce, než se dostane na potřebnou vzdálenost.

Vědci tak s napětím očekávají, co se ze záhady vyklube. Příznivce teorií o mimozemském životě už ale stihl zklamat novinář Andrew Jones, který se specializuje na vesmír a pozorně sleduje čínský vesmírný program. Podle něj se totiž rozhodně nejedná o výtvor mimozemšťanů. Jones si myslí, že by mohlo jít o kus balvanu, který je pozůstatkem nárazu cizího tělesa do povrchu Měsíce.

S nadsázkou se k objevu postavil i kanál Our Space, když žertoval o domečku pro mimozemšťany nebo pozůstatcích jiné vesmírné lodě.

Vozítko Yutu-2 je součástí čínské lunární mise Čchang-e 4, která má za úkol prozkoumat odvrácenou stranu Měsíce. Sonda na měsíci přistála na začátku ledna 2019. Rover od té doby po povrchu našeho nejbližšího vesmírného souseda najezdil okolo 840 metrů. Podle čínských odborníků funguje Yutu-2 navzdory extrémním výkyvům teploty stále velice dobře.

Tagy: