Bleskový ukrajinský úder: Zajali v Rusku desítky vojáků. Nechtěli bojovat, diví se velitel

Ukrajinští vojáci z 22. mechanizované brigády zajali v Kurské oblasti desítky Rusů.

Ukrajinci zajali skoro 30 ruských vojáků, neměli chuť bojovat

Téměř 30 zajatých a demotivovaných ruských vojáků. Stěží uvěřitelný mimořádný zářez se podařil vojákům z ukrajinské 22. mechanizované brigády, kteří drží pozice v Kurské oblasti. Se svým „úlovkem“ se pochlubili na sociálních sítích i s fotografiemi a videem. Na jednom ze snímků je jeden z velitelů, Maksim, který reportérovi britského deníku The Sun popsal, jak dokázali dostat Rusy z čečenské jednotky na kolena. Recept byl prý jednoduchý – namířili na ně hlaveň tanku. „Byli vyděšení,“ poznamenal.

Ukrajinské síly po své nečekané srpnové invazi do Kurské oblasti slaví úspěchy. Dosud se jim podařilo ovládnout přes tisíc kilometrů čtverečních ruského území, což je zhruba dvakrát více, než činí rozloha Prahy. Ačkoliv Moskva posílá do oblasti četné posily, zatím se nedá říci, že by se jí na bojišti dařilo. Mnohdy posílá na „domácí frontu“ nezkušené brance, kteří padají velice rychle do ukrajinského zajetí – pokud přežijí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Granáty padající z nebe a zaskočení okupanti. Ničivý noční úder Ukrajinců zachytily kamery

Své o tom nejspíše vědí vojáci z čečenské jednotky Achmat, kteří v oblasti působí a na začátku války patřili k obávaným protivníkům. Jejich image postupem času utrpěla, jelikož málokdy zaznamenali větší úspěchy. A nyní – při obraně Kurské oblasti – padlo naráz do zajetí 28 ruských bojovníků, kteří se hromadně vzdali postupující ukrajinské 22. mechanizované brigádě.

Okamžik, kdy Rusové vzdali veškerý odpor, popsal 35letý velitel Maksim reportérovi britského deníku The Sun. „Namířili jsme hlavní tanku na jejich skrýš. Neměli moc náladu na boj. Byli vyděšení. Zvedli své zbraně nad hlavu, aby ukázali, že se vzdávají. My pak zvedli naše hlavně jako signál, že souhlasíme,“ řekl Maksim, který před ruskou invazí v roce 2022 pracoval jako kuchař na britském tankeru.

„Poté jsem mluvil s jejich velitelem a potvrdil jsem, že jim zaručíme bezpečí. Že nebudou zabiti. Zamíří na Ukrajinu,“ podotkl směrem k desítkám ruských zajatců z čečenské jednotky, s nimiž se pochlubil na sociálních sítích. Svou radost z „úlovku“ nijak zvlášť netajil, jak lze vypozorovat z jeho selfie fotky.

Vpádu do Kurské oblasti se společně se zbytkem brigády účastnil od samého začátku. Povel k útoku měl podle svých slov dostat pouhých 24 hodin před zahájením tažení. „Bylo to velké překvapení. Nečekali jsme v tomto období takovou operaci. A představte si, jak překvapení museli být Rusové,“ pokračoval Maksim.

Právě 22. mechanizovaná brigáda, která se může chlubit mobilními jednotkami a technikou včetně tanků a obrněnců, byla po boku 80. výsadkové brigády jednou z klíčových sil pro vpád do Ruska. Roli sehrála rychlost.

„Dostali jsme rozkaz, abychom brali zajatce. Pokud na nás zaútočí, samozřejmě je zničíme. Bezpečí naší jednotky je mou prioritou,“ zdůraznil. Společně s 28 ruskými zajatci, kteří budou přepraveni na Ukrajinu, získala brigáda i několik vozidel, zbraně a munici.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry masivní exploze. Ukrajinci rozmlátili „neporazitelný“ ruský tank za miliony dolarů.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina politika Čečensko Kursk obrana vláda Praha Rusko ozbrojený konflikt ozbrojené síly brigáda The Sun zajatci Ukrajinci Ozbrojené síly Ruské federace válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa Kurská oblast konflikt, válka a mír Ukrajinská 22. mechanizovaná brigáda