Zajímavé novinky z CES 2022: Plyšák cucající prst i náplast brzdící předčasnou ejakulaci

Plyšový pes cucající prst, autonomní traktor, skener psích čumáků či náplast brzdící předčasnou ejakulaci. To vše přinesl letošní ročník největšího světového veletrhu spotřební elektroniky Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas. Třebaže už druhým rokem po sobě zasáhla do průběhu každoroční technologické události pandemie koronaviru, ani letos nebyla nouze o užitečné i lehce bizarní vynálezy. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější novinky.

Svátek všech nadšenců do vědy a technologií se neobešel bez odhalení tradičních produktů, jako jsou nové modely notebooků, grafických karet, zařízení virtuální reality či kuchyňských robotů. Jako každý rok ale došlo také na nekonvenční i překvapivě užitečné vynálezy.

Ve světle šíření koronaviru si začnou pozornost vysloužil futuristický respirátor Razer Zephyr Pro, který se spíše podobá plynové masce. Má dva vyměnitelné filtry, mikrofon s ovladačem hlasitosti i několik světýlek s volitelnými barvami. Podle výrobce jde o téměř neprůstřelnou ochranu proti virům, které se šíří vzduchem, a to včetně koronaviru. Produkt ale zatím neobdržel certifikaci pro lékařské pomůcky, nadále tak zůstává spíše jako možná výstřední náhrada za respirátor.

Pozornosti návštěvníků a novinářů neunikl ani přístroj na dočasné tetování, skener psích čumáků nebo speciální zubní kartáček, který údajně dokáže díky svému tvaru vyčistit celý chrup během deseti vteřin. Chirurgové, hostesky a další profese pak ocení třeba speciální exoskelet, který jim dovolí „sedět vestoje“.

Hitem sociálních sítí se pak stal plyšový pes s názvem Amagami Ham Ham, který umí „cucat prst“. Společnost Yukai Engineering věří, že jejich hračka pomůže lidem, kteří trpí osamělostí, depresemi či úzkostí. Efekt sání prstu má totiž podle výrobce uklidňující účinek.

Zřejmě největších ohlasů se nicméně dočkala náplast s názvem „Mor“ od společnosti Morari Medical. Pomůcka se nalepuje na oblast mezi šourkem a konečníkem a propojuje se s mobilní aplikací, skrze kterou lze stimulací orgánů oddalovat ejakulaci při souloži. K praktické ukázce na veletrhu pochopitelně nedošlo, autoři náplasti nicméně hlásí příznivé výsledky ze svých studií.

Nemalou část veletrhu si pro sebe urvala autonomní vozidla. Své samořídící SUV představila společnost Sony, která se spíše zabývá spotřební elektronikou. Mimo civilní vozidla se na CES 2022 objevil také autonomní traktor z továren společnosti John Deere.

Ačkoliv ho na pole musí nejprve dostat sám farmář, o zbytek se postará umělá inteligence, která se skrze 360° kamery dokáže zorientovat na hospodářské půdě a vyhýbat se i překážkám. Svých autonomních vozidel se dočkaly i závodní formule.