Neočkovaní zaměstnanci by si platili testy, jinak by nesměli do práce, navrhuje Hamáček

Jan Hamáček

Hamáček po jednání štábu

V okresech, kde incidence překročí 300 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel, dojde k plošnému testování žáků ve školách, a to v termínech 1. a 8. listopadu. Informaci novinářům potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na pondělním brífinku. Zároveň zmínil, že vláda zvažuje úpravu zákonů tak, aby neočkovaní zaměstnanci bez testu nebo jiného dokladu o bezinfekčnosti nemohli na pracoviště. Ve středu v poledne se kvůli tomu sejde tripartita, řekl po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO).

Šíření covidu v Česku výrazně zrychluje. Jen za neděli přibylo více než 1 800 nakažených a počet aktivních případů přesáhl 30 tisíc. Přibývá také infikovaných pacientů, kteří musí být hospitalizováni.

„Situace se postupně zhoršuje. Je zásadní, aby školy nebyly zavřené. V okresech, kde incidence překročí 300 případů na 100 tisíc obyvatel, bude ve školách plošné testování, a to 1. a 8. listopadu. Shoda panuje mezi ministerstvem školství a zdravotnictví,“ řekl Hamáček během pondělního brífinku po jednání Ústředního krizového štábu.

Naznačil, že situace by se mohla týkat především okresů Moravskoslezského a Olomouckého kraje. V nich je totiž epidemická situace nejhorší. Podle současných dat ministerstva zdravotnictví by mělo jít o osm okresů – Prachatice, České Budějovice, Opava, Šumperk, Prostějov, Ostrava-město, Brno-venkov a Karviná. To se ale může během následujícího týdne ještě změnit.

Italský systém

Vláda také zvažuje úpravu zákonů tak, aby neočkovaní zaměstnanci bez testu nebo jiného dokladu o bezinfekčnosti nemohli na pracoviště. Podle Hamáčka by „italský systém“ zvýšil zájem o vakcinaci.

Šéf resortu vnitra řekl, že možnost změny zákoníku práce posoudí ministerstvo práce a sociálních věcí. Změna by měla fungovat tak, že zaměstnanec bez dokladu by nemohl na pracoviště, překážka by byla na jeho straně. „Povinnost předložit bezinfekčnost by přešla na zaměstnance včetně úhrady nákladů,“ dodal Hamáček.

Tím připomněl, že od listopadu budou mít preventivní testy na covid hrazeny ze zdravotního pojištění už jen děti a mladí do 18 let, dále lidé s alespoň jednou dávkou vakcíny proti koronaviru a lidé, kteří se nemohou naočkovat ze zdravotních důvodů.

Plošné testování na pracovištích zatím ministerstvo zdravotnictví neplánuje. Další jednání krizového štábu by mělo proběhnout 1. listopadu.

Návrh posoudí tripartita

Hamáčkova slova o povinné bezinfekčnosti na pracovištích později mírnil šéf zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „V tuto chvíli jsme to neprojednávali. Nevím, jestli byl pan Hamáček připojen na radě vlády, která byla on-line. Že by tam toto téma vznesl, to tam nezaznělo,“ uvedl po jednání vládní rady pro zdravotní rizika.

Po zasedání vlády ale premiér Babiš řekl, že se kvůli návrhu sejde tripartita. Ministři se na tom neshodnou, proti byl podle Babiše například ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). „Já si na první dobrou nemyslím, že je to dobrý nápad, protože nebylo definováno jak často (kontrolovat). Já souhlasím, že v situaci, kdy nejsou lidi na práci, to může být problém,“ řekl premiér.

Tagy: