Zákulisí oslav Argentiny: Messi málem zničil VIP fanouškovi záda a zvedal padělek trofeje

Jsou to bezmála tři týdny, co Lionel Messi s Argentinou konečně přiložil ruce na vysněnou trofej z mistrovství světa. Šampaňské na oblečení už uschlo, bylo pravděpodobně vypráno a na veřejnost se dostávají zajímavé detaily z oslav. Přišel s nimi slavný útočník Sergio Agüero. Kdyby měl v pořádku srdce, možná by se podílel na triumfu přímo na hřišti. I tak si ale euforii užil z první ruky jako VIP fanoušek. A „obyčejní“ příznivci se zase postarali o kuriózní chaos.

Agüero byl dlouhé roky vnímaný jako jeden z nejlepších útočníků světa. Sázel góly za Atlétiko Madrid, pak celou dekádu za Manchester City a v létě 2021 se těšil na to, až se shledá se svým argentinským kamarádem Lionelem Messim v Barceloně.

Alarmující finanční situace katalánského klubu však dotlačila Messiho k odchodu. To ale pro Agüera nebyla nejhorší zpráva. Za Barcu odehrál po svém příchodu jen čtyři zápasy. V tom posledním se mu udělalo špatně, lékaři posléze odhalili srdeční vadu. S kariérou byl ve 33 letech amen.

Kdyby byl zdravotně v pořádku, pravděpodobně by se účastnil argentinského tažení nedávným mistrovstvím světa jako reprezentant. Takto se do Kataru dostal jen jako pozorovatel. Nicméně velmi zapálený.

Když výběr Albiceleste ve finálovém thrilleru s Francií nakonec přece jen vybojoval poprvé od roku 1986 zlatý pohár z největší akce, skoro ani nešlo poznat, že Agüero už není hráč.

Messi zarazil další popíjení

V pokročilé fázi turnaje byl coby letitá opora přizvaný k týmu. Dokonce měl sdílet hotelový pokoj s Messim. A jeho pouto se sedminásobným vítězem Zlatého míče bylo nepřehlédnutelné. Po rozhodující penaltě se Agüero vmísil mezi radující se partu na trávník. Přímo na pódiu pro šampiony v modrobílém dresu sám pozvedl trofej, v šatně vykouřil mistrovský doutníček. A také na svých ramenech nosil největšího hrdinu argentinského týmu.

„Zvedl jsem to nejlepší na světě,“ vyprávěl „Kun“ během streamu na svém kanálu Twitch. „Samozřejmě mě hodně bolela záda. Když jsem ho zvedl, řekl jsem si: ,Sakra, to je teda něco.‘ Začal jsem hýbat rameny, aby seskočil, to už mě v zádech začalo píchat,“ pokračoval bývalý útočník, který ještě stihl s Argentinou v roce 2021 vyhrát jihoamerický šampionát Copa América.

Trpěl, dál se snažil o to, aby kapitán – nejlepší hráč celého šampionátu – čněl nad ostatními i při oslavách. Ale v jednu chvíli už to nevydržel. „Nemohl jsem se ani otočit. Kdybych se otočil, skončil bych v nemocnici. Lionel si to uvědomil, protože jsem se na něj podíval, vyměnili jsme si pohledy. Řekl jsem: ,Jasný, jsi mistr světa, ale bolí mě záda.‘ A tak seskočil,“ popisoval Agüero, který dále uvedl, že Messi byl jakýmsi jeho starostlivým rodičem.

„Hodně jsem popíjel, ale nejedl jsem. Kdyby se mi něco mělo stát, tak by se tak prostě stalo. Leo se naštval a řekl mi stop. Já nechtěl přestat, vždyť jsme byli světovými šampiony, byl jsem tak šťastný,“ uvedl k tomu, že byl v totálním opojení.

Dokonce v takovém, že už se chystal s celým zlatým mančaftem odletět za grandiózním pokračováním oslav do Buenos Aires, kde mistry v ulicích vítalo pět milionů lidí. Ale pak si Agüero uvědomil, že má na hotelovém 13letého syna Benjamina. Málem na něj úplně zapomněl.

Juchání s trofejí z pryskyřice a křemene

Cennou trofej už tak na cestě do nadšené Argentiny autor 41 reprezentačních branek nedoprovázel. Respektive oficiální repliku chráněného originálu. To je další zajímavé téma mistrovské euforie Jihoameričanů.

Pravý pohár byl ve společnosti Argentinců jen pár minut po předání, pak jim ho vyslanci FIFA odebrali, aniž by si toho někteří hráči všimli. Slavící soubor dostal originální repliku, ale to nebylo všechno. Z publika byl na hřiště dopraven i padělek, prakticky neroznatelný od „pravé kopie“.

A tento falešný pohár si na nějakou dobu uzmul i Messi. Zvedal ho nad hlavu a vzniklo několik ikonických fotografií. Když některé z nich pak zveřejnil na Instagramu, příspěvek získal rekordní počet lajků – 74 milionů.

Uvěřitelný „šunt“ poslali do oběhu prostřednictvím příbuzného záložníka Leandra Paredese fanoušci Manuel a Paula, kteří měli ambici na svoji trofej získat podpisy od hvězd týmu, jak píše web El Pais. U jedné firmy si nechali z pryskyřice a křemene udělat dokonalý výrobek, který váží stejně jako originál. Trvalo to šest měsíců.

Místo pár podpisů ale trofej Manuela a Pauly putovala od jednoho hráče k druhému, kteří si v domnění, že jde o artefakt organizace FIFA, s ní pořizovali snímky. Stejně tak rodinní příslušníci, nechala se napálit i Messiho manželka Antonela. Na to, že jde o padělek, Messiho až po chvíli upozornil parťák Ángel Di María. Kapitán podle svědectví fotografa Fernanda de la Ordena informaci přijal s úsměvem.

Dvojce fandů pak musela zpovzdálí pokřikovat na hlouček fotbalistů, aby jí byl soukromý majetek po nečekaném chaosu navrácen. „Křičel jsem: ‚Jestli vidíte pohár, který má mít Leandro Paredes, je náš.‘ Nakonec ho přinesl Lautaro Martínez, který trofej také podepsal. Pak jsme ještě lidem z FIFA museli potvrdit, že to není originál,“ vyprávěl kuriózní story Manuel.

Tagy:
Lionel Messi trofej fotbal sport Sergio Agüero Mistrovství světa v Kataru 2022 argentinská fotbalová reprezentace Ángel Di María Lionel Messi